Cseh kisüzemi sörfőzdék 11/4. – Dél-Morvaországi kerület 4.

Hosszú idő után folytatjuk, és immáron be is fejezzük a dél-morvaországi sörfőzde túránkat. Az első három részben a vidék, a kisebb városok, falvak kisüzemi sörműhelyeit jártuk körbe, most pedig a dél-morva főváros, Brno (Brünn) főzdéi kerülnek sorra. Nem kevés, egész pontosan hét remek kisüzemi sörfőzdéről szólunk, amelyek körbejárása, és valamennyi sörük megkóstolása is több hosszú hétvégés programot biztosíthat a szomjas torkú hazánkfiainak.

Pegas

Kezdjük a sort mind közül a legrégebbivel, az 1992-ben, a cseh rendszerváltást követően az országban elsőként alapított, s emiatt „első morva házi -sörfőzdének is nevezett Pegas Sörfőzdével, melynek egy komoly történelmi múlttal rendelkező épületkomplexum (sörfőzde, söröző-étterem, szálloda, múzeum) ad helyet. A Pegas alap sörválasztéka a szűretlen, pasztőrözetlen világos, barna söreiből, egy 16-os félbarna specialitásból és a felső erjesztésű búzasörből áll. Aki a Sörmentén sorozat Csehországról szóló részében olvassa a Pegasról szóló sorokat, azt a jelen egy picit elszomorítja, hiszen manapság hiába várná az alsó erjesztésű búzát vagy a gyömbér sört. Viszont az alap sörüket még mindig hat decis korsóban fogyaszthatjuk!


U Richarda
Az időrendi sorrendben következő sörfőzde a 2004-es alapítású U Richarda, melynek sörei a város külső kerületében, Žebětínben készülnek, de szerencsére már évek óta nem kell kizarándokolni ahhoz, hogy megkóstolhassuk. A belváros közvetlen közelében, az Údoli utcában üzemel az U Richarda étterme, ahol a sörök ízlelgetése mellett éhes gyomrunkat is kellemesen telíthetjük. A sörfőzde régebben csak 12-es világost és barnát kínált, de mára igyekeztek nyitni az új ízlések kielégítése felé. Így a szortimentjük kibővült nem csupán meggyes sörrel, de búzával, 15-ös mézes sörrel, 12-es alsó erjesztésű vörös Ale-lel és IPA-val is.


Magistr
Hosszú időn keresztül Brno városának „csak” ez a két kisüzemi sörfőzdéje üzemelt, de 2011-ben a számuk rögvest megduplázódott. A Veveří kerület egyik saroképületében megnyílt a hagyományos cseh sörfőzést követő Magistr, amely az elmúlt évben számos sörversenyen ért el komoly sikereket. A választékuk alapját a 10-es Kateřina adja, de mellé 11-es félbarna Kelly-t, 12-es Scotta nevezetű világost, valamint a lágerek mellé egy 14-es búzát is főznek. Érdekességként megemlítenénk, hogy egy prágai marketing cég által képviselt orosz tulajdonú sörfőző cég (akik a náchodi Primátor sörgyárban főzetik le a söreiket) szintén Magistr név alatt, de csak Csehországon kívüli országokban dobták piacra az amúgy egészen kellemes, viszont ár-érték arányban már nem elég kedvező termékeiket. 


Líšeňský pivovar
A 2011-es év másik nagy sörfőzde szülötte a Líšeňský pivovar. Líšeň, Brno külső kerülete, afféle giga Havanna lakótelep, dombtetőkön magasodó tízemeletes „panelcsodákkal”. A Havannához képest azonban érezhetően szembetűnő a különbség. Amíg Magyaroszágon jóformán egy tisztességes sörözőt sem képes fenntartani egy lakótelep addig itt a szintén panel „üzletközpont” egyik épületrészében sörfőzdét alakították ki, elsősorban a helyi igények kielégítésére. Nincs itt semmi fakszni, csoda, csak egy korrekt munkáskerületi sörfőzde és söröző-étterem. Bár minden nagyobb lakótelepünk meg tudna örvendeztetni hasonló egységgel. A több mint iható minőségű sörválaszték a klasszikus lágertől, a búza sörön át a meggyesig tart, s ez utóbbiba egy szem valódi meggyet is belecsempésznek.


Lucky Bastard
2013-ban egy újabb sörfőzde, a Lucky Bastard gazdagította tovább a brünni választékot. A „szerencsés fattyú” lett az első olyan helyi sörműhely, amely szakítva a cseh sörfőzési hagyományokkal, a tulajdonosai számára „unalmas” pilseni típusú sörökkel, újhullámos, felsőerjesztésű sörcsodák megalkotására tette le a voksát. Maga a sörfőzde a nagy közönség számára hivatalosan egy teljes percen át van nyitva, de a szerencsére egyre több helyen fogyaszthatjuk a különféle IPA, APA, BPA és más specialitásait. Kiváló söreiket az idei Cseh Sörfesztiválon is megkóstolhatta a sajnos nem túl nagy számú közönség. Érdekességként megemlítendő, hogy a Lucky Bastardban sörfőző gyakornokként dolgozó magyar honfitársunk keresztelte el a Lucky Bastard egyik ütős IPA-ját, amely a stílusos és a sörfőzde nevéhez is illő Kutyafattya nevet kapta. 


Charlie's Square
Brünn időrendi sorrendben egyelőre két utolsó kisüzemi sörfőzdéje a 2014-es év szülötte. Az Óváros Római terén (Římské náměstí) álló vendéglátóhely gyökeres felújításával alakították ki a szintén nem éppen csehes megnevezésű Charlie's Square-t. „Charlie Chaplin terén” alapban egyetlen 11-es sört főznek, de emellett eseti jelleggel különféle felsőerjesztésű sörkülönlegességgel lepik meg a vendégeiket.


Hauskrecht
Végül, de nem utolsó sorban essen szó a hetedik brünni kisüzemi sörfőzdéről, nevezetesen a Hauskrechtről, amely egyenesen a sörfőzde tulajdonos (Petr) kicsit feljavított képével hirdeti magát. A sörműhely állandó választéka a 10-11-12-es klasszikus láger sörökből áll, de időszakos jelleggel főztek már IPA-t, erősebb világos és barna söröket is. Ezzel zárjuk a dél-morvaországi kisüzemi sörfőzdéiről szóló cikk sorozatunkat, legközelebb Csehország más vidékeinek sörműhelyeit fedezzük fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése