Csehországi program ajánlatok nyár végéig és nyári szünet!

Immáron benne járunk a nyár sűrűjében, s mi a Csehország nem csak Prága szerkesztői is türelmetlenül vágjuk már a centit, várva a napot, amikor végre megkezdhetjük a soha nem elég hosszú szabadságunkat. Számunkra immáron hosszú évek óta nem kérdés, hogy a nyár a Csehország eddig általunk nem, vagy kevésbé ismert vidékeinek felkereséséről, felfedezésérő szól. Ugyanakkor reméljük, hogy a saját tapasztalataink alapján született cikkeink sokaknak adtak, adnak egy kis kedvet a cseh-morva tájak felkeresésére. Ezért mindazok számára, akik inspirációt éreznek a július végi, augusztusi csehországi utazáshoz, szeretnénk néhány további kellemes programot is javasolni.
Karlštejn


Csehországban ez az év vitathatatlanul IV. (Luxemburgi) Károly cseh király, német-római császár éve. Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben is írtuk, ebben az évben országszerte megemlékeznek az egykori uralkodóról és színes programokkal tisztelegnek „Csehország atyja” születésének 700. évfordulója előtt. Prágától Kutná Horaig, Znojmótól Rajhradig, Mělníktől, Karlštejnen át Karlovy Varyig mindenhol rábukkanhatunk egy-egy kiváló tematikus kiállításra, zenei eseményre vagy egyéb kulturális programra, melynek főszereplője a néhai király.

Rio-Lipno
2016 a Rio de Janeiro-i Olimpia éve is, ennek jegyében augusztus 4. és 22. között érdemes felkeresni a Lipnó-tó partján fekvő Lipno nad Vltavou városkában felállított Rio-Lipno sportparkot, ahol nem csupán nyomon lehet követni az ötkarikás játékok sporteseményeit, de valamennyi olimpiai (és nem olimpiai) sportágat is ki lehet próbálni. Koncertek és más színes kulturális események is kiegészítik az egész család számára kellemes, s egyben felettébb aktív kikapcsolódást jelentő sportprogramokat.

Chod Fesztivál
Augusztus 12. és 14. között kerül sor a hagyományos Chod Fesztiválra Domažlice városában. A chodok mint a középkori határmezsgyét védelmező „cseh székelyek”, a mai napig büszkén és sikerrel őrizték meg hagyományaikat. Az évente megrendezésre kerülő három napos ünnep folyamán megismerkedhetünk a népcsoport szokásaival, zenéjével, táncaival és maga a vásári forgatag is felejthetetlen élményt nyújt. A hónap utolsó hétvégéjének kiemelt eseménye pedig a strakonicei Nemzetközi Dudás Fesztivál, amelyet két évente rendeznek meg. Idén 40 dudás zenekar és még vagy száz egyéni dudás szórakoztatja a városka utcáin, terein és a helyi csodás vár udvarán a zeneszerető közönséget. 

Brünn Napja
Aki július 29. és 31. között Karlovy Varyban jár, annak érdekes kísérőprogramot jelenthet a Veterán Autók Rallyja. Ugyancsak ezen a hétvégén Sovinec vára ad helyszínt egy hagyományos középkori harci bemutatónak. Ugyancsak a hagyományőrző, katonai programok rajongói számára remek esemény az augusztus 12. és 14. között megrendezésre kerülő Brno (Brünn) napja, illetve az augusztus 13-i Kolíni Történelmi Ünnepség, amelyen részt véve Rudolf császár korából kaphatunk egy kis ízelítőt.

Gulyás Fesztivál
A gasztronómiai rendezvények közül kiemelnénk a július 31-i Malenicei fesztivált, melynek a település nevéből is megsejthető főszereplője a finom málna. A Hradec Králové közeli Bolehošť falván pedig augusztus 13-án rendezik meg a Gulyás Fesztivált, ahol alapos ismereteket gyűjthetünk a cseh és a magyar gulyás közti különbségről, és persze nem mellesleg teli is tömhetjük a bendőnket a különféle változataival.

Sörfesztivál
Végezetül a cseh sörök rajongói számára ajánlanánk egy-két eseményt. Ezek közül az első a július 30-án megrendezésre kerülő Třeboňi egy napos sörfesztivál, ahol a Bohemia Regent kiváló söreit élvezhetjük. Augusztus 6-7-én Litoměřice ad helyet egy két napos sörünnepnek néhány nagyobb, és számos, főleg környékbeli kisebb sörfőzde részvételével. A finomságok kóstolása mellett kulturális programok, koncertek emelik a hangulatot a szépséges városkában. Egy héttel később az Óriás-hegység lábánál, Vrchlabí városában várják a szomjas torkúakat egy szolidabb sörfesztiválon, majd ugyancsak egy hét elteltével pedig a remek Chodovar sörök szülőhelye rendezi meg a maga sörünnepét.

Viszlát augusztus végéig! Kellemes nyári pihenést mindenkinek!
Ezzel véget ért kis programajánlat csokrunk, és egyben a Csehország nem csak Prága netmagazin is megkezdi nyári szünetét. Legközelebb ugyan csak augusztus második felében jelentkezünk új írással, de reméljük, hogy az elmúlt négy és fél évben született majd félezer cikkünk olvasása – újraolvasása kellemes időtöltést jelenthet minden Csehország iránt érdeklődő számára. További kellemes nyarat kívánva búcsúzik egy kis időre minden kedves olvasójától: Judit és Zsolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése