XXVI. Arany Sörpecsét verseny eredményei: nem az „ütős” a végső nyerő!

Véget ért a Pivní pečeť (Sörpecsét) az év első csehországi sörminősítő versenye, két évtized után nem Tábor városában hanem České Budějovicén rendeztek meg. Ahogyan arra számítani lehetett, a zsűrinek igen nehéz feladata volt, hiszen a kisebb-nagyobb sörfőzdék idén rekord számban neveztek be söröket. Három kontinensről 225 sörgyár, illetve kisüzemi sörfőzde érkezett a viadalra és az ő termékeik közül kellett a legjobbakat kiválasztani. A szakavatott ítészek több fordulóban összesen 1110 üveges sört és cidert vizsgáltak meg tüzetesen, pontozták őket színük, ízük, illatuk és megannyi más jellemzőjük alapján, majd a pontokat összesítve hirdettek győzteseket és helyezetteket. A 30 különböző kategória közül nyolcat kizárólag a kisüzemi sörfőzdék számára hirdettek meg, akik sörműhelyi produktumaikkal szintén igen nagy számban jelentek meg a versenyen. A többi kategória is nyitott volt a számukra, és egyszer-egyszer igen remek helyezést szereztek. A viadal végső szakaszában a kategória érmeseit vetették össze, így hirdetve ki az összetett bajnokot, az Arany Sörpecsét díj büszke birtokosát.

Arany Sörpecsét, a nemzetközi sörfesztivál

A nemzetközi megmérettetésre számos ország sörfőzdéi küldték el termékeiket. Magyarországot kilenc kisüzemi sörfőzde képviselte a minősítő versenyen, és az ízesített (értsd ezalatt leginkább gyümölcsös sörök) kategóriájában szó szerint taroltak. Jászapáti egyik büszkesége a Guri Sörfőzde meggyes és szilvás söre, valamint a tapolcai Stari szilvása azonos pontszámmal az élen végzett. A dobogón így nem is maradt másnak hely. De nézzünk körül külön-külön az egyes sörkategóriák nyertesei és helyezettei között (egy-egy kevésbé izgalmas kategóriára nem térünk ki), a végén pedig eláruljuk azt is, hogy kit jutalmaztak a Sörpecsét legjobb söre díjjal. Előre szólunk, hogy az eredmények idén sem nélkülözik a meglepetéseket, és mezei fogyasztóként időnként elég erős kételyünk is támad az ítészek véleményét illetően. De hát ezért is szép a sörök világa, ami az egyik embernek ízlik, az a másiknak nem.

A rakovníki Černovar
Kezdjük a látszólag gyengébbekkel. A 3,8% alatti alkoholtartalmú sörök között egy német gyár produkálta a zsűri szerinti legjobbat, őt viszont a Nymburki Sörgyár, illetve a Malý Rohozec söre követte. A 7 és 11 Plató-fok közötti ivósörök legjobbja a rakovíniki Bakalář Sörgyár Pražačka söre lett, megelőzve a 10-es Krušovicét és a Zlatý Bažantot. A világos ležákok legjobbjának a már említett német sörgyár (Mahr’s Bräu) termékét választották, a humpoleci Bernard és a Černá Hora-i Sörgyár sörei előtt. A 12-13 Balling fokúak között a bajnok a Bakalář Černovar-ja lett, őt a lengyel Perła és a nymburki Francin követte. A legalább 13-as világos sörök között pedig a Březňák 14, Svijanský Baron és Postřižinské Bogan lett a végeredmény.

A litoveli "sötét lovag"
A legjobb félbarnának a cseh tóvidék fővárosának is hívott Třeboň Regent Sörgyárának Petra Voka sörét szavazták meg. Az ezüst a náchodi 13-as Primátornak, míg a bronz újból a rakovníkiék vágottjának (Bakalář) járt, pontosan jutott. A gyengébb barnák győztese a Litovel Dark-ja lett, két még nagyobb sörmogul (Zlatý Bažant, Krušovice) produktumát beelőzve. A legjobb barna ležáknak a Konrad Kapucínjét szavazták meg, a kisüzemi sörfőzdék közül ebben a kategóriában győzedelmeskedő Albrecht Kateřina és a nymburkiak barnája előtt.



A prágai Három Rózsához sörei
Az erős (speciál) barnák kategóriája idén nem éppen a cseh sörgyárakról szólt. Csak az aranyérmes horvát és a bronzos lengyel sör közé tudta magát egy bohém sör is beverekednie, nevezetesen a Herold 13-as Bohemian Black Lagere. A 8% alkoholtartalom fölötti extra erősek között a prágai U Tří růží kisüzemi sörfőzde 4-es számú kolostori speciálja győzedelmeskedett, a második a Dobřany Kék Csillag Sörfőzde 23-as Szent Vitusa, a harmadik pedig egy orosz sörgyár terméke lett. A zsűri szerinti legjobb élesztőst idén a Lobkowicz nevezte be a versenyre, míg a szűretlenek között a Rebel Sörgyár remeke nyert, a Lyer 12-ese és a Svijany finomsága előtt.

Clock APA
A sörverseny ma már természetesen Csehországban sem csak a klasszikus lágerekről szól, így a felső erjesztésű sörök több kategóriában is elindulhattak a viadalon. A zsűri szerinti legjobb ALE a Potštejni Clock 12-es APA-ja lett, mögötte a Vrchlabí városka Krkonošský medvěd (az Óriás-hegység medvéje) szintén APA-ja és az orosz Vörös Szonja végzett. Indian Pale Ale-ek (IPA) között újfennt a Clock 14-es amerikai vöröse nyert megelőzve a prágai BeerLab Episode IV: Dry Hope-ját és a 17-es Krušnohor IPA-t. Stout és porter sörök között a frýdlanti Albrecht Stout Morionját a ctiněvesi Podřipský 15-ös stoutja és a Lobeči Imperial Stout követte. A legjobb búza a kassai Cassa 1935 lett, nyomában a Černá Hora-i Velennel és a Třebíči Urban 12-es Kaplanjával. Az alkoholmentes kategóriában a Zlatý Bažant - Bernard Free - Staropramen hármas érdemelte ki a díjakat, az ízesítettek közül a Staropramen és a Primátor grépfrútosa és a Litovel vérnarancsos söre zárt az élen, a magyar gyümölcsösök sikereiről pedig már szóltunk.

Holendr 10%
De következzék a legizgalmasabb nyolc kategória, amelyekben kizárólag a kisüzemi sörök közül válogatták ki a zsűri ízlése szerinti legjobbakat. Az ivósör kategóriát (výčepní) a Valašské Meziříčíből való Holendr 10%-os nyerte, a második a Dolnobřežanská 10%, a harmadik pedig a Lobeči Sörfőzde világosa lett. A ležákok győztese a Jílovicei 11-es, és ezt mint később látjuk érdemes megjegyezni! Az ezüst érem a Slanýba való Antoš sörüzem terméke, míg a bronz a Břeclavi Kastély Sörfőzde vaddisznó (Kanec) söre volt. Az egy fokkal magasabb alkoholtartalmú világos prémium sörök között a Popelíni Sörfőzde söre vitte a prímet, a második helyen egy kassai sör, míg a harmadikon a Zbraslavicei Sörfőzde Hubertje végzett. A legalább 13%-os Balling fokú világos speciál sörök között a győztes a Rožnovský pivovar 16-os Popperje lett, őt a Vysoké Mýto Kujeba Sörfőzdéjének 15-ös Bockja és a már említett Antoš 14-es Meďák-ja követte.



Albrecht Kateřina
A legjobb kisüzemi kisebb alkohol tartalmú félbarna sör Kroměříži Černý Orel söre lett, az ezüstöt a prágai Laffe Ruddie Red Lagere, míg a bronzot egy japán sör (Oirase Half & Half) érdemelte ki. A speciális, ütősebb kisüzemi félbarnák első három helyezettje a Rožnovský Sörfőzde 13-as Rothschildje, a Zichovice Családi Sörfőzde Magorja és a Jadrníček Sörfőzde 14-es Kotelník nevezetű söre lett. A 13-asnál gyengébb kisüzemi barna sörök között a frýdlanti Albrecht Kateřina, míg az erősebbeknél a prágai U Tří růží Sötét Rózsája (Dark Rose) győzedelmeskedett. Őket a vojkovicei Vraník és a Valášek barnája, illetve az olomouci Chomout Švarc, valamint a Sörpecsét egyik nagy nyertes Sörfőzdéjének a Rožnovi Pivovar bivalyerős 16-os Habsburgja követte.

Jílovice: Itt készült a 2016. évi bajnok!
És zárásként áruljuk el, hogy ki is nyerte az Arany Sörpecsétet! Nos nem kis meglepetésre idén a Jílovicei 11-eske lett a büszke tulajdonosa, megelőzve a saját kategóriájában csak második helyezést elért 10-es (!) Krušovicét és a modravai Lyer ležákját. Úgy látszik legalább egy nagy sörgyárnak szerepelnie kell az összetett érmesek között, de, hogy pont egy 10-es, átlag sörrel, ez számunkra elég nagy meglepetés. Mindentől függetlenül gratulálunk a győzteseknek és helyezetteknek, köztük kivált a magyar sörfőzdéknek!

2 megjegyzés:

  1. Az ilyen sörversenyek – még Csehországban is – inkább tartoznak a szórakoztatás és a marketing műfajához. Ezzel nyilván nem azt állítom, hogy a Pivni Pecet lesüllyedt a Monde Selection színvonalára, de látom ennek a veszélyeit is.
    Gratulálok a magyar győzteseknek, de jó lenne tudni, hogy kategóriájukban végül miket győztek le!

    VálaszTörlés
  2. http://www.slavnostipivatabor.cz/clanek/2016/soutezici-o-zlatou-pecet/
    Az indulók teljes listáját itt találjátok.

    VálaszTörlés