Narancsos és chilis-narancsos karamell csokoládéval

Újra kinyitottuk boszorkánykonyhánk ajtaját és némi kísérletezésbe kezdtünk a hétvégén. Komolyan megihletett bennünket a Český Krumlov városában készülő arany színű, édes és illatos csodás karamell, amely a Kalkuš család kézműves módszerekkel készülő, adalék és színezőanyag-mentes minősített, és különböző csehországi díjakat is elnyert karamellje.
Krumlovi karamelles finomságok
Mivel nem találkoztunk még hozzá hasonló termékkel, így egy kis fejtörést okozott, hogy miként használjuk fel alapanyagként. Előrebocsátjuk, hogy a krumlovi karamell nagyon jól vizsgázott, és a vele készített narancsos-csokis karamell a családunk körében végzett kóstoltatás során egyértelműen nyert a hagyományos módon elkészített karamelles változattal szemben. A finomság készítőjeként is örömmel mondhatjuk, hogy a krumlovi kész karamellel sokkal egyszerűbb, gyorsabb és könnyebb volt megalkotni a most következő ínyencséget, amely karácsonyi ajándékként is igazán eredeti és kiváló lehet.

Mivel a krumlovi karamellből több ízesítést is készítenek, így ezt a vajas-csokis karamellt akár chilis vagy kávés ízbeütéssel is megkóstolhatjuk. Mi egyből a közepébe vágtunk, és a chilis karamellt próbáltuk ki az originál mellett. Érdemes kipróbálni! Az alábbi hozzávalókból a fotókon látható mennyiséget kaptuk, ha többet szeretnének készíteni, akkor növeljék az adagokat a megfelelő mértékben.

Hozzávalók:2 x 75 ml cukrozott sűrített tej (konzerv dobozos)
2 x 15 g vaj
50 ml original krumlovi karamell
50 ml chilis krumlovi karamell
2 x 25 g jó minőségű étcsokoládé
bio narancs héj ízlés szerint (1/2 friss narancs reszelt héja vagy szárított narancshéj)


Elkészítés:
A kétféle ízesítésű vajkaramellt egymás után, külön készítsük el. Mivel néhány perc alatt elkészülünk velük, ezért a formákat kenjük ki előre néhány csepp étolajjal. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a sűrített tejet és a karamellt, majd melegítsük közepes lángon kb. két percig. Ezt követően adjuk hozzá a kis darabokra tördelt csokoládét és állandó keverés mellett olvasszuk fel benne. Ha ezzel is megvagyunk, vegyük le a tűzről és keverjük bele a narancshéjat. Már adagolhatjuk is a formákba. A tetejét simítsuk el és tegyük hűvös helyre. Másnap vegyük ki a formából. Ha azonnal fogyasztjuk, tálaljuk ízlésesen. Díszíthetjük a tálat folyékony karamellel és némi narancs reszelékkel. Ha többször szeretnénk használni, akkor a krémet tegyük csatos üvegbe és tároljuk hűtőben. Nagyon finom banánhoz, gyümölcsös süteményekhez, különböző kekszekhez. Izgalmas ajándék lehet, ha evőkanálnyi mennyiséget celofánpapírba csomagolunk, úgy mint egy szaloncukrot.
Már kész is van, csak a tálalásra vár
Még egy rövid megjegyzés: Kíváncsiak voltunk mi lehet a különbség a házi készítésű pörkölt cukros és a kész karamellel készített édesség között, ezért mindkét módon elkészítettük ezt az édességet. Elmondhatom, hogy karamell készítésben és a főzés terén sem vagyok kezdő, a saját készítésű karamellel mégis elég katasztrofális lett a végeredmény. A cukrot ugyanis sikerült olyannyira túlpörkölnöm a sűrített tejjel és a csokival, hogy a vaj végül kicsapódott belőle, így fénytelenné és egészen morzsássá vált az otthoni pörkölésű narancsos karamellem. Ráadásul a karamell készítés nagyon időigényes sportág. Mivel a cukor 100 fok fölött olvad, ezért még a hűlés során is könnyen megéghet, a készítése és a hűtése pedig meglehetősen balesetveszélyes. Így nem vitás, hogy melyik változatot fogom ezután előnyben részesíteni és ajánlani mindenkinek!
Fincsi karamell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése