„Dél-Csehország gyöngyszemeitől a sör fővárosáig” – A Csehország, nem csak Prága a Cseh Centrumban

2015. szeptember 19-én, szombaton a Kulturális Örökség Napjai alkalmából „Tegye meg az első lépést Csehországba” címmel várja az érdeklődő vendégeket a Cseh Centrum. Ennek kapcsán a Csehország, nem csak Prága szerkesztőit az a megtiszteltetés érte, hogy a változatos és gazdag programok sorában 19 órakor mi is előállhatunk egy kis „képmutogatással”, mely a „Dél-Csehország gyöngyszemeitől a sör fővárosáig” címet kapta. Erről bővebben egy kicsit később.
Dél-Csehország legismertebb gyöngyszeme
A Cseh Centrumban lebonyolításra kerülő programok egy része időtől függetlenül élvezhető, mások rögzített időpontban zajlanak. 16 és 18 órakor vezetett épületlátogatás keretében a vendégek bejárhatják a Zichy-palotát, azaz a Cseh Centrum épületét. Aki szeretne már előzetesen is többet megtudni a gazdag történetű épületről annak figyelmébe ajánljuk korábbi cikkünket: ITT!
A Cseh Centrum moziterme
Az első épületlátogatást követően 17 órakor „Csehország világörökségei nyomában” címmel - Zachár Ottó és a Bohemia Baráti kör vetítéssel egybekötött útibeszámoló-előadása hallgatható, tekinthető meg a mozi/előadó teremben. A második épületlátogatás után, 19 órakor pedig mi lépünk a színre a már említett „Dél-Csehország gyöngyszemeitől a sör fővárosáig” fotó vetítéssel, amelyet szeretnénk minél kevésbé „véresen” komoly előadással kísérni. Inkább legyen ez egy kicsit interaktív, közös „produkció”. Ahogyan az a programunk címéből is kitűnik előbb Dél-Csehország ismert és kevésbé ismert szépségeit próbáljuk felvillantani a Csehországot jobban vagy kevésbé ismerők számára, majd nyugat felé haladva egy kis kitérővel Pilsenbe, a cseh sör fővárosába érkezünk meg.
2015 - Pilsen éve
A „Tegye meg az első lépést Csehországba” napján 16 és 20 óra között, a konkrét időpontoktól függetlenül az alábbi érdekfeszítő kiállítások is megtekinthetők:
  • Pilsen, a királyi város – Európa kulturális fővárosa 2015” - Václav Hynčík fotókiállítása
  • Laurin & Klement kerékpárjától a ŠKODA Superbig” - A nagy múltú márka 120 éves története a kezdetektől napjainkig
  • A cseh tudomány harca a vírusok ellen"- Antonín Holý cseh tudós munkásságának bemutatása egy rendhagyó installáció formájában
Vajon mi a magyar vonatkozása ennek a várnak?
A már említett programok mellett mód nyílik arra is, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a cseh irodalmi művek legjavával, turisztikai kiadványokkal, sőt az elszántak belekóstolhatnak a cseh nyelv(tanulás) rejtelmeibe is!

Reméljük, minél több embernek keltettük fel az érdeklődését, és felkeresik szombaton a Budapest VI. kerületében, a Szegfű utca 4. szám alatt álló Cseh Centrum épületét. Mi pedig a magunk részéről mindenkit szeretettel várunk az említett előadásunkon este 7 órakor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése