Migránsok // Nyári meleg // Cseh futball // Szent Mór ereklyetartója // Cseh filharmonikusok // Cseh sörexport // Lobkowicz csoport

Példa nélküli hőhullám, extrém szárazság, felgyulladt szántók, erdők, majd hatalmas felhőszakadások, mindent elmosó kis helyi áradatok. Migránsok egyre növekvő áradata, a helyi lakosok fokozódó ellenérzései velük szemben, tüntetések és ellentüntetések, feszültség Európa keleti és nyugati államai között. Ezek voltak az elmúlt hét hónap legfőbb hírei nem csak hazánkban, hanem Csehországban is. Mostani hírcsokrunkban azonban mindezen témákon túl továbbra is szeretnénk egy kicsit színesebb képet mutatni az országról. De kezdjük azokkal a hírekkel amelyek aktualitásuk miatt elkerülhetetlenek.




A közel-keletről érkező migránsok száma napról-napra emelkedik Csehországban is. A szerb-magyar határon átkelő, majd regisztrálva vagy regisztrálás nélkül Németország felé utazni szándékozó szír, afgán, iraki stb. részben politikai, részben gazdasági menekültek számottevő része választja Csehországot tranzit területként útban a megálmodott „célországa” felé. A cseh kormány, akárcsak a többi Visegrádi ország vezetői elutasítja a kötelezően megállapított befogadási kvótarendszert és nem kívánja a migránsok tömegeinek korlátlan befogadását. Ugyanakkor a cseh Ipari és Kereskedelmi Társulás tanulmánya szerint az erősödő cseh gazdaságban egyre nagyobb szükség van a magasan képzett, műszaki végzettségű dolgozókra, és az üres álláshelyeket akár Szíriából érkező migránsokból is fel lehetne tölteni. A szervezet ezért jelenleg ajánlásokat dolgoz ki a kormánynak a bevándorlók nyelvi, szakmai képzésére, munkaerőpiaci integrációjára.




Az idei év nyara minden eddigi rekordot megdöntve, feltehetően a valaha mért legmelegebb időszak volt Csehország történetében, jelentette be a Cseh Hidro-Meteorológiai Intézet. Júliusban az átlag hőmérséklet 20 Celsius fok volt, amely 3,2 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Augusztusban már átlagosan 21,2 fokot mértek, amely pedig 4,5 (!) fokkal volt magasabb, mint az eddig valaha regisztrált érték. A magas hőmérséklet szinte természetes, hogy szárazsággal is párosult. Júliusban az eddig átlagosan mért csapadék mennyiségének mindössze 40%-a hullott le az ország területén. A szárazságnak köszönhetően júliusban és augusztusban sorra gyulladtak meg az erdők, mezők, épületek. Összesen 27 ember lelte a tüzek miatt a halálát, és 253-an sérültek meg.




A cseh futball válogatott vasárnap 2:1 arányú győzelmet aratott a lett nemzeti tizenegy ellen, és az eddig összegyűjtött 19 pontjával immáron kijutott a 2016. évi labdarúgó Európa-bajnokságra. A bohém focisták a selejtező során mindössze egyszer szenvedtek vereséget a csoportot jelenleg vezető Izlanddal szemben.




A nyugat-csehországi Bečov nad Teplou a közelmúltban ünnepelte a város, és egyben Csehország egyik legértékesebb műtárgyának, a Szent Mór ereklyetartójának a megtalálását. Az ereklyetartóról pár évvel ezelőtt már hosszabb cikkben megemlékeztünk. A műtárgyról és újra felfedezésének érdekes történetéről olvashatnak ITT!




A Cseh Filharmonikus Zenekar a napokban veszi fel a stúdióban Quentin Tarantino (Ponyvaregény, Becstelen brigantik stb.) amerikai rendező új western filmje, a The Hateful Eight (Gyűlöletes nyolcak) zenei anyagát. A munka során mind a rendező, és természetesen a zeneszerző is jelen lesz. Ez utóbbi személyiség pedig nem más, mint a western filmzenék koronázatlan királya, a 88-ik életévét lassan betöltő Ennio Morricone, Ha valaki véletlenül nem tudná, az olasz fenomén nevéhez fűződik a Volt egyszer egy Vadnyugat, A jó, a rossz és a csúf című alkotások, továbbá több mint félezer más film zenei anyagának a megkomponálása.




Végezetül két cseh sörös hír, mindkettő erős kínai vonatkozással: 2014-ben a Kínába irányuló cseh sörexport csaknem megduplázódott az előző évhez képest. A távol-keleti nagyhatalomba szállított mintegy 23 ezer hektoliter sör ugyanakkor még mindig csak csepp a tengerben, hiszen Kína évente több, mint 3,5 millió hektoliter folyékony kenyeret importál külföldről. A kínai export nagy részét a Budějovický Budvar sörgyár, a Plzeňský Prazdroj és a regionális cseh sörgyárakat tömörítő Lobkowicz csoport produkálja. A Budvar számos más távol-keleti országba is szállítja termékeit. A Heineken csoport Csehországban gyártott söreivel nem tervezi az ázsiai piac megcélzását, inkább az észak-európai országok fele szeretne erősíteni. A Staropramen pedig Kína helyett más dél-kelet ázsiai országok (Vietnám, Japán, Dél-Korea) nyitott. A cseh sörök legfőbb export célterületei továbbra is Németország, Szlovákia, Svédország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Ausztria, Oroszország, az USA, Kanada és korántsem utolsóként a sorban Magyarország. 
 



Az előző hírrel összefüggésben említenénk meg, hogy Miloš Zeman legutolsó kínai látogatása során megállapodás született a Lobkowicz csoport és a kínai CEFC (China Energy Company Limited) cégcsoport között. Az egyezség szerint Kína ötödik leghatalmasabb vállalata többségi tulajdonában (70%) lévő, újonnan alapított Lapasan Rt. 1,9 milliárd korona értékben megvásárolja a cseh sör piac ötödik legnagyobb szereplője részvényeinek 79,4%-át. A Lapasan Rt-ben 10%-os tulajdonnal vesz részt Zdeněk Radil, a Lobkowicz csoport alapítója és vezetője, valamint 20%-al egy másik kínai befektető csoport. A tőkeinjekcióval járó üzleti megállapodás célja a Lobkowicz csoportba tartozó sörgyárak söreinek kínai piacra való jutásának erősítése. Zárójelben megjegyeznénk, hogy egy ilyen jelentős tulajdonos változás, és mennyiségi növekedés félő, hogy könnyen a minőség romlásával is járhat.

1 megjegyzés: