A leghíresebb cseh focisták

2015. június 29-én, 84 éves korában elhunyt Josef Masopust, a cseh futball legendája – szólnak a szomorú híradások. Masopust a cseh foci egyik leghíresebb képviselője volt, aki 1962-ben a világbajnokságon elért második helyezést követően első csehként nyerte el az Aranylabdát. Mintegy tiszteletadásként most megpróbálunk egy kis áttekintést adni a valaha élt legismertebb / legjobb cseh focistákról. A rangsorolást persze nem magunk végeztük el, és nem is bíztuk a véletlenre. A listánknál a Ranker nevű internetes szavazatszámláló és rangsoroló portál azon kérdéseire adott válaszokat vettük figyelembe, miszerint „Ki volt minden idők legjobb cseh labdarúgója?”

Josef Masopust
A lista első helyezettje a már említett Josef Masopust, aki középpályásként összesen 63 alkalommal viselte az akkori Csehszlovákia mezét, és 10 gólt rúgott a válogatott meccseken. Klubcsapatával a Dukla Praha-val összesen nyolcszor szerzett bajnoki címet, 79 góllal terhelve meg az ellenfelek hálóját. 

František Plánička
A képzeletbeli ezüstérmes František Plánička, a nagybetűs kapus, akit az akkortájt szintén legendás Zamorával együtt, a II. világháború előtti foci legkiemelkedőbb hálóőreként tartottak számon. 1934-ben tagja volt a szintén ezüstérmet szerző csehszlovák válogatottnak.

Pavel Nedvěd
A harmadik helyen már egy jóval ismertebb név, Pavel Nedvěd áll. Ő már az önálló Cseh Köztársaság futball válogatottját erősítette a kilencvenes évek közepétől, közel tíz éven keresztül. A ma is csupán 42 éves, szőke hajú focista két prágai profi csapat (Dukla és a Sparta) után 1996-tól az olasz első osztályban játszott, előbb 2001-ig a Lazio, majd ezt követően egészen 2009-ig a Juventus együttesében. 2003-ban Aranylabdás lett, mindkét talján brigáddal többszörös bajnoki címet, és kupát (KEK, UEFA-szuperkupa) szerzett. A válogatottban 91 meccsig vitte, amelyeken összesen 18 gólt rúgott.

Az 1934-es VB ezüstérmes válogatott
A dobogóról épphogy lecsúszott két, számunkra talán kevésbé ismert cseh focista, Oldrich Nejedly és Antonín Puč. Mindketten kulcsszerepet játszottak a már említett 1934-es futball világbajnokságon. Nejedly lőtte a legtöbb gólt a viadalon, míg Puč szerezte a csehszlovák csapat egyetlen gólját a döntőben. Sajnálatukra az ellenfél olaszok két gólt tudtak a csehszlovákok hálójába juttatni. Nejedly, egészen az 1938-ban bekövetkezett lábtöréséig, ami egyúttal véget vetett pályafutásának, 44-szer játszott a válogatottban és 29 alkalommal jutott el gólig. Puč pedig 1929 és 35 között 61 meccsen 35 gólt rúgott. 

Jan Koller
A legjobb cseh labdarúgók listáját böngészve a hatodik helyen a cseh válogatott szó szerinti óriása, a 202 cm magas és 103 kiló súlyú Jan Koller található. A 2009 szeptemberében visszavonult játékos a hosszú pályafutása során összesen 91 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben. 2006-ban a futball VB-n szó szerint ő volt a cseh csapat kulcsfigurája. Amíg játszott, addig a cseh csapat nyert köztük három góllal az Egyesült Államok ellen, amikor azonban lesérült, a válogatottnak már esélye sem volt a további sikerre.

Milan Baroš és Petr Čech
A híres cseh focisták között meg kell említenünk Karel Poborský, Tomáš Skuhravý, Petr Čech, Milan Baroš és Tomáš Rosický nevét is, de akit még egy kicsit külön szeretnénk méltatni az nem más mint Antonín Panenka

Antonín Panenka
Panenka, akinek a neve 1976-ban lett világhíres, és azóta a Panenka-féle rúgás közmondásossá vált. Ebben az évben Csehszlovákia játszotta a döntőt az NSZK-val, a fiatalabbak kedvéért mondva, a mai Németország „kapitalista”, nyugati részével. A hosszabbítással terhelt döntő 2-2-es döntetlennel végződött, amelyet a tizenegyes rúgások követtek. Az első 6 büntetőt mindkét csapat belőtte, majd német oldalról a híres Uli Hoeneß kihagyta. Ekkor következett a sorban Panenka, akinek a lövése sorsdöntőnek bizonyult. A cseh focista a mai napig is döbbenetes bátorsággal, lazasággal, szemtelenséggel, az elvetődő német kapus fölött átemelte a labdát, amely mint akár a fáradt őszi falevél hullott be a hálóba. Ezzel a góllal lett Csehszlovákia Európa-bajnok! A pontrúgásokban jeleskedő Panenka egyike volt azon keveseknek is, akik a szocializmus alatt nyugati klubba igazolhatott. Az osztrák Rapid Wien együttesében sikerült neki két bajnoki, és egy kupagyőztes címet is szereznie. Cikkünk végén érdemes megtekinteni Panenka leghíresebb gólját, a hanyag elegancia, vagy éppen a pimaszság mintapéldáját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése