Cseh kisüzemi sörfőzdék 8./1. – Plzeňi kerület – 1. rész

Plzeň (Pilsen) hagyományosan a cseh sör, és ahogyan arról már a Csehország, nem csak Prága netmagazinunkban beszámoltunk, idén Európa egyik Kulturális Fővárosa is. Ez már önmagában két olyan érv, amiért idén több mint érdemes felkeresnünk ezt a nyugat-csehországi, látnivalókban és programokban egyaránt gazdag várost. De sose feledjük el, egy főváros nem létezik a vidéke nélkül, és ez a vidék legalább ugyanakkora, sőt gyakorta még izgalmasabb, még egyedibb értékekkel bír. Nincs ez másként a sörök területén sem. A Plzeňi kerületben jelenleg a közismert Plzeňský Prazdroj sörgyáron és egy nagyobbacska, de regionális szintű sörgyártó üzemen, a Chodovaron kívül még további 26 kisüzemi sörfőzde működik. Nem kis feladat mindegyiket akár csak megemlíteni is, de lássunk hozzá, mert feltétlenül megéri.

A pilseni Groll
Mielőtt szétnéznénk a kerület vidéki részein, maradjunk még egy kicsit Plzeňben, ahol a már említett multisörgyár mellett nem kevesebb mint 6 remek sörforrást is találunk. Közülük az első a történelmi Óváros közvetlen közelében fekszik és a Groll névre hallgat. A 2008 óta üzemelő sörfőzde étteremmel, szálláshellyel és hangulatos, családbarát kerthelyiséggel várja a remek sörre vagy mindössze egy kellemes gasztronómiai élményre, pihenésre vágyókat. A sörfőzde Lotr névre keresztelt 11-es világos "lezsákot", 12-es világos Grollt és erősebb, 14-es Kapr nevezetű barna sörspecialitást készít.

U Rytíře Lochoty söre
Ugyancsak a belváros közelségében, a Poděbradova 12. szám alatt található a 2010-ben alapított U Pašáka, ahol jelenleg 12-es világos és félbarna söröket főznek, de időnként erősebb vagy ízesített (vaníliás, csalános) termékeket is előállítanak a különlegesebb ízek kedvelői számára. A harmadik pilseni kisüzemi sörfőzde, amely már 14 éve örvendezteti meg a jó sörök rajongóit, a kacifántos nevű U Rytíře Lochoty. A széles Karlovarská út mentén fekvő, éttermet és fallabda pályát is működtető hely sörfőzdéjében alapban igen kellemes 11-es félbarnát főznek, de emellett alkalmanként más finomságokkal (most éppen 13-as világos) is próbálkoznak, igazán sikeresen. Feltétlenül megér egy kóstolást!

B mint Blahovar
Nem messze innen keleti irányban bukkanhatunk a város újoncára, a sörcsapjait a tavalyi évben megnyitó, a tradicionális cseh sörök mellett számos más sörkülönlegesség főzésével is kísérletező Blahovar nevezetű sörfőzdére. A klasszikus 11-es világos lezsák és 12-es pilseni típusú sör mellett a stouttól kezdve az amerikai IPA-n és búzasörön át Oatmeal és US Brown Ale is szerepel a szortimentjükben, de esetenként erős füstös porter, 16-os töksör, 20,6-os Scotch Ale vagy akár 22-es Imperial Stout is kikerül az üstjeikből.

Józsi-féle garázssör
Nézzünk körbe Plzeň külső kerületeiben is, ahol a Červený Hrádek településrészen szintén 2014 óta üzemel Joe Garázs Sörfőzdéje (Joe's Garage). Mivel sajnos saját tapasztalattal még nem rendelkezünk, és a honlapjuk sem áraszt el minket az információk bőségével ezért őszintén szólva nem ismerjük a söreik választékát és minőségét. Bárki, bármit tud róla, szóljon bátran!

Itt akár a sör is zöld
Amennyire ismeretlen Joe garázsának nedűje, annyira lehet ismert már akár a cseh sörökért lelkesedő magyarok számára is Plzeň sorrendben utolsó, de minőségében egyik legkiválóbb sörfőzdéje a Purkmistr. A 2007-ben alapított sörudvar több mint egyszerű főzde, egy valóságos szórakoztató sörcentrummá nőtte ki magát. Szálloda, sörfürdő, étterem, bowling központ és persze rendkívül jó sörök várják itt a vendégeket. A Purkmistr sörválasztékának egy részét már az elmúlt években a budapesti csehes sörfesztiválon is megkóstolhatta a hazai közönség, és nemigen hangzott el panaszos szó a minőségével kapcsolatban. Az avatott kezek által készített sörök széles választékát kóstolhatjuk meg itt, vagy akár vihetjük haza magunkkal. Az alap 12-es világos-félbarna-barna trió mellett az ugyanilyen erősségű füstös, búza, vaníliás, áfonyás, gyömbéres, cseresznyés, fügés stb. ízesítésű érdekességeket is főznek. Az erősebb sörök kedvelői fogyaszthatnak még 13-as Černice világost, illetve 14-es Radní nevezetű félbarnát is.

Egy erős Klenot
De most már tényleg szakítsunk Plzeňnel, még ha kezdetben nem is távolodunk el messzire tőle. A várostól északnyugatra Příšov ad helyet a kerület talán legújabb sörfőzdéjének. Ezzel úgy nagyjából el is mondtunk mindent a helyről, mivel éppen az újdonsága miatt jelenleg még nincs semmi további információnk róla. Vele szemben a Plzeňtől északkeletre található radnicei Klenot, az alig egy éves múltja ellenére is hamar közismertté vált. Esetében egy igazi klasszikus cseh lágereket főző műhelyről beszélhetünk, ahol a nyári szomjoltó 10-es mellett, 12-es világos, félbarna és egy igen erős 15-ös, 6,7% alkoholtartalmú speciál alkotja a választékot. A söreik természetesen pasztőrözetlenek, mint ahogyan az a kisüzemi sörfőzdék túlnyomó többségénél. Ezt szinte mondani sem kell Csehországban.

Pod Lípou
Plzeňtől keletre esik Kyšice, egy kis település, ahol a Pod Lípou panzióban 2013 óta főznek sört, zömében tradicionális cseh receptek alapján. A 10-es világos Čeledín, 11-es félbarna Mouřenín, 12-es világos Sedlák, 13-as búza Lanbert mellett még egy felsőerjesztésű 14-es Patronův speciál, Pale Ale alkotja a szortimentet. Továbbhaladva kelet felé Rokycany városában bukkanhatunk a 2011 óta működő U Stočesů mini sörfőzdére. Itt a könnyed, kesernyés 11-es Stočeská, és négy 12-es, a világos Harcíř, a félbarna Řepiš, a barna Hutník és a búza Weizengrimm kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Az étteremben pedig egy háromnegyed kilós csülökkel, baráti áron alapozhatjuk meg a komlószármazék fogyasztásunkat.

Radouš
Plzeňt délről, délkeletről a közelben még három kisebb sörfőzde öleli át. Közülük az egyik a Dobřany városka Kék Csillaga, a Modrá Hvězda, amelyről egy korábbi cikkünkben már hosszan értekeztünk. Érdemes mindenkinek visszaidézni ezt az írásunkat. A másik a Čižice településen 2011-ben alapított U Bizona, amely a cseh sörfővárosban is rendelkezik saját sörétteremmel. Számos sörfajtával kísérleteznek, így érdemes előre utánanézni, hogy éppen mi is van a csapon. A szortimentjükben többek között szerepel a 10-es világos Bizon, a 11-es Kameník, a 13-as Karolína, de eme alsó erjesztésű szépségek mellett kóstolhatunk még 14-es IPA-t, vagy akár szintén felső erjesztésű 13-as vörös sört is. A kerület minisörfőzdéket bemutató cikkünk első részét Šťáhlavyban fejezzük be, ahol is a Radouš székel. A 2011-ben indított főzde választéka igen kellemes. A 12-es pilzeni láger (Pilsner Ilgner), a félbarna Nový ležák, a díjnyertes Radoush stout, a nem csupán nevében izgalmas Viliem Šejkspír, a gyógynövényes Dr.Čížek mellett még könnyed ivósör, erősebb barna és kétféle IPA is várja az idefáradt vendégeket.

Pivovar Radouš
Folytatás következik!

1 megjegyzés:

  1. Impozáns lista.
    Nekem csak az elsőként említett Grollról van tapasztalatom, az viszont nagyon jó, csak megerősíteni tudom az ajánlást: http://jozsefbiro.blog.hu/2015/02/10/plze_181

    VálaszTörlés