Iszlám állam // Bevándorlás ellenesség // Fegyvertartás szigorítása // Válások - házasságok // Zeman és a dohányzás tiltása // Papír elefánt trágyából

  • A legújabb közvélemény kutatások szerint a cseh lakosság a világ békére (békéjére) vonatkozóan nagyobb veszélynek tekinti az Iszlám Államot, mint az Ukrajnában zajló háborút. A megkérdezettek 67%-a vélte úgy, hogy a terrorszervezet közvetlen fenyegetést jelent akár a Cseh Köztársaságra nézve is. Részben ezzel összefüggésben a csehek többsége (63%) véli úgy, hogy szükség lenne a katonai sorkötelezettség visszaállítására, garantálva az ország jövőbeni védelmét. Jelenleg a cseh katonaság mindössze 20 ezer főből áll, és a gyorsan „hadra fogható” tartalékosok száma is igen csekély.
Iszlám ellenes tüntetés Prágában
  • Felmérések szerint a csehek 74%-a ellenzi az Európai Unión kívüli országokból történő bevándorlást, ami a lettek után a szlovákokkal megegyezően a második legmagasabb érték. Az EU átlag 57%, a legtoleránsabb svédek esetében ez mindössze 25%. Csehországban ugyancsak átlag feletti az elutasítás az EU tagállamokból érkezők irányába is. Ugyanakkor, miközben nő az aggodalom a bevándorlókkal és a nemzetközi helyzettel kapcsolatban, a csehek egyre optimistábbak a belügyeket, a gazdasági helyzetet és jövőképet illetően. A közvélemény-kutatások szerint míg 2013-ban csupán 7%-uk bízott a gazdasági növekedésben, addig ma már közel 21%-uk látja rózsásan a helyzetet.
Nem kell félni, Csehország nem USA!
  • Az Uherský Brod városában bekövetkezett tragédia miatt a cseh kormány az otthoni fegyvertartás szigorítását tervezi. Ahogyan arról a híradások szóltak, egy helyi étteremben összesen 9 embert (köztük saját magát) lőtt le egy 62 éves, feltételezhetően mentális problémákkal küszködő helyi lakos. Csehországban jelenleg 300 ezer regisztrált fegyvertartó található, akik birtokában több, mint 750 ezer lőfegyver található.
Egy történet vége
  • Jóllehet szignifikánsan csökken a válások száma Csehországban, mégis a házasságok számának hasonló mértékű visszaesése miatt az arány az elmúlt 15 évben alig változott. Az egymásnak örök hűséget esküdtek 45-50%-a bontja fel a kapcsolatát átlagosan 13 év elteltével, és nő azon válások száma is ahol a házastársak már több mint 25 évet „nyomtak le” együtt. A válások kétharmadát a nők kezdeményezik, és a válófélben lévők egy ötöde már visszaesőnek minősülve nem először adja fel hivatalosan is a házastársi kapcsolatát. A válások okának egyik leggyakoribb oka a hűtlenség. 2013-ban összesen 903 esetben „vádoltak” férfit és 672 esetben hölgyet azzal, hogy félrelépett, nem is kicsit.
Miloš Zeman
  • Az orvosai tanácsára a dohányzással több, mint 40 év után felhagyó és alkohol fogyasztását is mérséklő cseh elnök, Miloš Zeman azt nyilatkozta, hogy a maga részéről nem akadályozza meg a tervezett, a parlament általi elfogadására váró dohányzás elleni törvény életébe lépését. Csehország egyike a dohányosok utolsó védőbástyáinak, hiszen utoljára 2006-ban sikerült korlátozásokat bevezetni ezen a téren. Ekkor tiltották be a füstölést a közintézményekben, tömegközlekedési eszközökön, iskolákban, mozikban és színházakban. A vendéglátóhelyeket ekkor csupán arra kötelezték, hogy tüntessék fel dohányzó vagy nem dohányzó mivoltukat, vagy biztosítsanak elkülönített helyet a dohányosok számára. Kérdés, hogy az új szigorítások, amelyek teljes dohányzási tilalmat rendelnének el, vajon ezúttal elfogadásra kerülnek-e?
Ha fa nincs, jó lesz az elefánt is
  • A Prágai Állatkert a Srí Lankán már hagyományosan bevett gyakorlathoz és más európai állatkertek projektjeihez hasonlóan, papírgyártást terveznek elefánt trágyából. A kézzel készített papírjáról világhíres Velké Losinyban működő papír manufaktúrával együttműködésben egy saját műhelyt terveznek létrehozni, ahol a látogatók megismerkedhetnek az eljárással, sőt még maguk is készíthetnek papírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése