Akkor és most 28. - Prága – Bepillantás a Fortepan archívumába, mai képpárokkal

Az archív fényképek szerelmesei előtt nem ismeretlen a www.fortepan.hu oldal, azaz Fortepan on-line fotóarchívum, ahol csaknem 50 ezer, különféle adományozók által felajánlott, majd önkéntesek munkája révén bedigitalizálásra és bemutatásra került felvétel található. Természetesen a fényképek túlnyomó többségét Magyarországon fotózták, de az adatbázisban a számtalan külföldi mellett, sok száz Csehországban készült képet is megtalálhatunk. Az Akkor és most sorozatunk jelen részében a Fortepan képei segítségével Prágába látogatunk, ahol bemutatjuk egy-egy műemlék egykori és mai látványát. Emellett mindenkit biztatunk arra, hogy látogasson el a Fortepan honlapjára és böngészgessen a sok-sok remek felvétel között!

Wallenstein- (Valdštejn) palota - 1908, Foto: Fortepan / Schoch Frigyes
Wallenstein- (Valdštejn) palota - ma
Mindjárt első képpárunk a Wallenstein- (Valdštejn) palotát, Prága első barokk palotáját ábrázolja 1908-ban és ma. Az épület 1624 és 1630 között a szép hosszú nevű Albert Václav Eusebius Valdštejn, azaz Wallenstein Albert herceg számára készült.


Szent György-bazilika - 1908, Foto: Fortepan / Schoch Frigyes
Szent György-bazilika - ma
Második párocskánk alanya az eredetileg 920-ban alapított, majd 1142-ben újjáépített, később több ízben is átalakított, illetve rekonstruált Szent György-bazilika látható, szintén egy 1908-as és egy mostani képen.

Óvárosi tér - 1938, Foto: Fortepan
Óvárosi tér - ma
1938-ból származik a képpárunk öregebb tagja, amelyek a főváros legszebb terét, az Óvárosi teret ábrázolják. A tér történetéről itt olvashat: ITT!


Schwarzenberg-palota - 1961, Foto: Fortepan / Mészáros Zoltán
Schwarzenberg-palota - ma
Prága számtalan csodálatos palotája közül is kiemelkedik a Schwarzenberg-palota. A varázslatosan szép sgraffito díszítésű épület egy része látható az 1961-ben és a napjainkban készített fotón.

Rudolfinum - 1954, Foto: Fortepan
Rudolfinum - ma
A fenti 1954-ben készített fotón és mai párján a Rudolfinum, azaz a cseh komolyzene központjának épülete látható. A Rudolfinum egyike Csehország legnevezetesebb neoreneszánsz építményeinek.

Károly-híd - 1954, Foto: Fortepan
Károly-híd - ma
És mivel egy valamire való Prágáról szóló cikk szinte kihagyhatatlan fényképi tartozéka a Károly-híd látványa, háttérben a Prágai Várral, így végezetül itt és most a híd egy 1954-es, valamint mai állapotát mutatjuk be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése