Plzeň, Európa Kulturális Fővárosa - 2015: A megnyitó I.

Kulcsár Sándor vendégcikk írónk, Csehország elkötelezett szerelmese a napokban Plzeňben járt, és most megosztja velünk is az ott szerzett élményeit egy kétrészes cikk keretében. Lássuk hát az első részt!

Kontinensünkön 1985. óta minden évben megválasztják Európa Kulturális Fővárosát (EKF). Ez egy olyan megtisztelő cím, mellyel elismerik, hogy az adott város kiemelkedően fontos szerepet töltött és tölt be az európai kultúra területén. Minden évben más-más országban lévő település kapja meg a rendezés jogát. 2007-től évente már nem is csak egy, hanem több fővárosa is van az európai kultúrának. Mint ahogyan arra jól emlékezhetünk 2010-ben Pécs, Isztambul és a Ruhr vidéket képviselő Essen, 2015-ben pedig a belga Mons mellett Plzeň kapta meg egy rangos eseménysorozat megrendezésének lehetőségét.
Plzeň, Európa Kulturális Fővárosa - 2015
Plzeň nevének hallatán sok minden juthat az eszünkbe. Ilyen a sörök közül a Prazdroj és a Gambrinus, az autók közül a Škoda és még az is, hogy Plzeň sok tekintetben a legek városa. Itt van Csehországban a legnagyobb tér, a Köztársaság tér, és ott emelkedik a legmagasabb templomtorony, a Szent Bertalan katedrális 103 méter magas tornya, amelynél égbetörőbb épületet csak 140 évvel később emeltek az országban. És ne feledjük, hogy innét származik – több más neves művésszel együtt – a legismertebb cseh énekes, Karel Gott.
Irány a Kulturális Főváros
Aki a megnyitó előtt vagy annak három napján, 2015. január 16-18-án a városba érkezett, ideje sem volt kételkedni, hogy valóban a kultúra keleti fővárosába érkezett. A főpályaudvaron és az autóbusz-állomáson is minden utast az év legfontosabb programjait bemutató programfüzettel várnak. Van belőle cseh, angol, német, talán még francia változat is. Így vagy úgy de megpróbálnak mindenkivel szót érteni. A szállodáktól elkezdve az éttermekig, sörözőkig mindent körbe leng az EKF szelleme, hangulata.
Orchestr Péro za kloboukem
Plzeň egy háromnapos programsorozattal köszöntette az új évet. A programok a belvárost teljesen lefedték, de a még kijjebb eső városrészekben is tartottak nívós rendezvényeket. Összesen 34 helyen várták a kultúra különböző válfajának érdeklődőit. A nyitóeste legnagyobb programja egy születésnapi parti volt. Mégpedig a kultúra 1.000.052. (!) születésnapjára lehetett koccintani akár sörrel, akár Bohemia pezsgővel. A rendezvény a Slovan Hotel melletti Vestředu Galériában kezdődött, ahonnét a résztvevők csendben, gyalog átvonultak a Papírna Galériába, és ott hajnalig szólt a zene. Cimbalmos barokk zeneművek, majd mexikói hangulatot idéző dallamok, experimentális művek, középkori trubadúrok követték egymást. A buli végén, mint minden jó születésnap alkalmával, tortázás következett. Jól járt, aki nem evett sokat, mert nem feküdte meg a gyomrát a finomság, és másnap már korán belevethette magát a megnyitónapi forgatagba.
Jiři Trnka kiállítás
Habár a megnyitó hivatalosan csak délután 16 órakor, a központi programok pedig 17:30-kor vették kezdetüket, nem kellett tétlenül várakozniuk a művészetek szerelmeseinek. 10 órakor kezdődött Jiři Trnka stúdiókiállítása, ahol a játékbábokról, illetve az animációs filmek történeti fejlődéséről kaphatott az érdeklődő bővebb betekintést. Ezen a napon rendezték meg, idén a már 15. alkalommal megtartott helyi táncversenyt is, ahol olyan táncműfajok képviselői mérethették össze tudásukat, mint a hip hop és a funky. Kiosztották a legjobb DJ-nek, a legjobb táncos szórakozó helynek és a legjobb táncosoknak járó díjakat. Akik nem akartak messze menni a hivatalos megnyitó helyszínétől, azoknak kitűnő lehetőséget biztosított a Köztársaság tér környékén megtartott kulturális programsorozat. Itt a környező települések, városok kulturális képviselői tartottak előadást arról, miért érdemes őket felkeresni.
A Prazdroj sörgyár kapuja
A másik nagy helyszín, ahol egész napos programmal lehetett hangolódni a megnyitóra, a Prazdroj sörgyár udvarában felállított sátor volt. A programok kezdetéig akár a múzeumban is fel lehet töltődni, vagy meg lehet nézni, mik azok a termékek, amelyekkel a sörgyár emlékezetessé akarja magát tenni. A választékban a valóban helyben főzött sörök mellett helyet kaptak az anyacég ciderjei is. Ezeket nem csak elvitelre lehetett megvenni, hanem helyben is csapolták a megnyitó alatt. Programot a sörgyárban is több helyszínen szerveztek. A sátor előtt egy igazi cseh disznóvágás részesei lehettek az érdeklődők, ahol a disznó feldolgozásába, a húsok füstölésébe is betekintést nyerhettek. Délután ugyanitt, a külső helyszínen Plzeň 2015 feliratot égettek kisebb fadarabokra, amiket azután a látogatók hazavihettek emlékbe.
Mladína néptáncegyüttes
Bent a sátorban délelőtt és a délután nagy részében is az Európa-szerte ismert Mladína néptáncegyüttes fellépéseiben lehetett gyönyörködni. A kis tér miatt annyira közel adták elő a különböző cseh és sváb táncokat, hogy az asztaloknál a szélen ülőket megcsapta a lányok forgó szoknyájának a szele. A szerencsésebbek még az italukat is beljebb húzták, nehogy a produkciót megzavarják vele. Igazán kitettek magukért a táncosok. Amellett, hogy a színpadként használt teret teljesen betöltötték, a fiúk felemelték, és minden irányban megforgatták a lányokat. Műsorukat az Orchestr Péro za kloboukem jazz zenekar követte, akik leginkább amerikai stílusú dalokat játszottak. Programjuk ki is töltötte az indulásig hátralévő időt, így biztosítva a kellően jó hangulatot ahhoz, hogy mindenki jó kedvvel vágjon neki a központig haladó útnak.
A sörös lovak
Ezalatt kint sem tétlenkedtek. A sörgyárhoz illően két sörös lovat fogtak be egy söröshordókkal megpakolt hintó elé. Az indulásig lehetett velük fényképezkedni, illetve meg is lehetett őket simogatni. Készülődtek a hagyományőrző ruhákba öltözött zászlóvivők, a telet elijesztő dobosok és a sor elején haladó bohóc is. A tüzes ördögbotokat forgató színészekről, illetve a szükséges spirituszt magánál tartó kísérőről már nem is beszélve. Tehát így gyűlt össze az a felvezető csapat, amelyet követve a tömeg az amerikai felszabadításnak emléket állító Americka ulicén keresztül elindult a belváros felé. A Radbuza folyón átívelő híd előtt állt fel a menet végső formája. Innét tovább haladva elérkeztek a Pražská majd az U Zvoru utcákra. Itt ért véget a sörgyári mulatság, s itt torkollott bele ez a forgatag a másik három találkozási ponton összegyűlt ünneplőkkel.
A vonuló menet eleje
Így már mindenki felfokozott izgalommal, de immár egy helyen várta, hogy a sok-sok előkészítő program után végül elkezdődjék a hivatalos megnyitó. Cikkünk második részében ide csöppenünk majd be, és ott sem hagyjuk az ünneplőket a három napos forgatag végéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése