Háromévesek lettünk! - Szülinapi örömködés és köszönetnyilvánítás

Amikor 2012. február végén bátortalan léptekkel útnak indítottuk Csehország, nem csak Prága honlapunkat, nem is gondoltuk volna, hogy három évvel később még mindig töretlen lelkesedéssel tudjuk működtetni netmagazinunkat. Ugyan a terveinkhez képest jóval mérsékeltebben, de szerencsére élnek az Irány Csehország és Travel to Czech Republic honlapjaink is, amelyek a magyar és külföldi turisták számára próbálnak hasznos információkat nyújtani. Egyre népszerűbbek a Facebook közösségi oldalon üzemeltetett Csehország nem csak Prága és Travel to Czech Republic oldalaink is, ahol továbbra is igyekszünk szép képeket közölni, vagy éppen érdekességekről hírt adni. A tevékenységeinket összességében egy kis program művész névvel is elláttuk: Csehország, közelebb mint gondolnád!
Három évesek lettünk!
Szerények lennénk, de nincs mire...mondhatnánk vicces fellengzőséggel, de mindenesetre Judit és jómagam – talán sejthető módon - nem kevés munkát fektetünk abba, hogy lehetőség szerint minél igényesebben szolgáljuk ki a Csehország iránt érdeklődő vagy éppen oda utazni szándékozó olvasóink igényeit. Mindezt amellett, hogy a családi költségvetést így-úgy fenntartó alap munkáinkat is csak-csak muszáj elvégeznünk. :) Az olvasóink, ismerőseink száma az elmúlt évben is szép számmal gyarapodott, honlapjaink havi látogatottsága közel 10 ezer kattintásszámra bővült, a Facebook oldalunkon sem ritka már, hogy egy-egy kép akár 1000-1500 emberhez is eljut. A Csehország nem csak Prágán már több mint 330 hosszabb-rövidebb cikk olvasható, amelyet hetente igyekszünk két, de inkább három cikkel bővíteni. Témáinkat törekedtünk és törekszünk a jövőben is minél szélesebb körből válogatni, de ha konkrét téma javaslataik vannak azokat szívesen vesszük!

Judit Chlumec nad Cidlinou kastélyánál
Az elmúlt évben sikeresen meghirdettük és lebonyolítottuk az Én Csehországom című fotópályázatot amire kiváló művek érkeztek. Terveink szerint az idei évben újból kiírjuk ezt a kis versenyünket. Ugyancsak tervezzük a meglevő sorozataink bővítését és emellett ismeretterjesztési - utazási tanácsadási tevékenységünk bővítését. Az elmúlt évben számos Csehországba utazónak tudtunk segítséget nyújtani pl. programok, szálláslehetőségek terén. Már idén is többen fordultak hozzánk különféle ügyekben, kéréseiknek - amennyiben a munkánk engedte - megpróbáltunk eleget tenni.
A "nemcsakprága" kivonulása
Továbbra is célunk a két ország közötti kapcsolatokat elmélyítése, és ennek érdekében (legalábbis óvatos terveink szerint) a jövőben megpróbáljuk támogatni egy-egy kisebb csehországi térség magyarországi bemutatkozását is. 2014-ben több alkalommal is nyílt napot, mondhatni kivonulást szerveztünk, ahol a Csehország iránt érdeklődők találkozhattak velünk és közvetlenül kaphattak turisztikai vagy éppen cseh sörökkel kapcsolatos tájékoztatást. Ezt a „hagyományt” szeretnénk idén is folytatni, szívesen várjuk mindazok érdeklődését akik igényt tartanának akár egy sörkóstolóval összekötött előadásra.
Juraj Chmiel és G. Kovács László
Mindezt persze nem lehetett segítség nélkül, de legalábbis elszigetelten megvalósítani. Eddig még konkrét anyagi segítséghez nem jutottunk, de ezt nem csekély mértékben feledtetik a kialakult jó kapcsolatok, a számos nem anyagi jellegű, de annál értékesebb támogatások. A legújabb történések között megemlítenénk, hogy Juraj Chmiel úr, Csehország magyarországi nagykövete és Milan Peprník konzul úr jóvoltából felkerültünk a budapesti Cseh Nagykövetség honlapjára, immáron a cseh kultúra magyar barátainak társasága, érdekes blogok rovat alatt is fellelhetőek az elérhetőségeink. Külön szeretnénk köszönetet mondani a több mint négy éves sikeres munkáját a közel jövőben záró Michal Černýnek, a Cseh Centrum igazgatójának. Neki és kiváló csapatának (Gál Róbert, Szorcsik Anna, Peťovská Flóra) köszönhetően vehettünk részt számos általuk szervezett remek csehes rendezvényeken, amelyekről igyekeztünk az olvasóinknak is beszámolni. Idén Máté Szilvia a BD-Expo Kft. ügyvezető igazgatójának és Cseh Erzsébet projektvezetőnek köszönhetően, mint „hivatalos” újságírók vehettünk részt a brnói Regiontour utazási kiállításon, ahol tovább erősíthettük a csehes kapcsolatainkat.
Bakos István és Michal Černý
Kölcsönösen támogatjuk egymást a Magyarországon működő többi Csehország specifikus szervezettel, társasággal akik hozzánk hasonlóan szent őrültként igyekszik a rajongását megosztani. Közülük ki kell emelnünk a Bohemia Baráti Kört, ahol a Zachár Ottó – Molnár Éva – Goldmann Ilona – Polgár László vezette örökifjú gárda évről évre szervezi a különféle csehországi túráit, rendezvényeit, vagy éppen adja ki újabbnál újabb könyveit, kiadványait. Feltétlenül meg kell említenünk a Bakos István alias Gyula vezetésével rendszeresen összegyűlő Hrabal Asztaltársaságot, akiknél méltóbban se Magyarországon, de még Csehországban sem igen ünnepelték meg a tavalyi év folyamán Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulóját. 2015-ben a Csehország nem csak Prága netmagazinunkban mi magunk is számos cikkel fejeztük ki tiszteletünket a cseh író fenomén előtt. Az elmúlt év folyamán több vendégíró is besegített a cikkek megjelenésében. Köztük külön köszönetet mondanánk Kulcsár Sándornak, egyik leglelkesebb és legaktívabb rajongónknak, aki remélhetőleg a jövőben is megörvendeztet minket és olvasóinkat remek írásaival, élménybeszámolóival.

Gál Róbert és Peťovská Flóra
Munkánkat ugyancsak nagyban segítette Tölgyesi Tamás és G. Kovács László barátunk a cseh nyelvek tudorai, Zdeněk Svoboda, Kašperk „várúra”, Karolína Bočková a píseki Turisztikai Iroda vezetője, számos csehországi helyi – regionális idegenforgalmi hivatal munkatársa, Hajdú Attila a STA Travel igazgatója, Jávori Gabriella a Czech Airlines menedzsere, Szaniszló Tibor a Kalligram Könyvkiadó szerkesztője és még sokan mások, akiknek csak örök hálánkat tudjuk kifejezni. Mindazok, akikről esetleg megfeledkeztünk volna rövid felsorolásunkban ezúton is elnézését kérünk.

Végül, de korántsem utolsósorban kiemelnénk a „cseh sörös” kapcsolatainkat, akik közül külön köszönjük Kiss-Bakos Zoltán, a Jaromír Sörkert-Sörpince tulajdonosának, a strakonicei Dudák és más remek cseh sörök hazai terjesztőjének barátságát és támogatását. Segítsége révén sikerült elindítani a Pivotéka Sörmarketing melléktevékenységünket, amelynek szervezésével, működtetésével tudtunk - tudunk szerény, de működésünkhöz fontos támogatásra szert tenni. Reméljük a jövőben is lesz elég időnk, energiánk és forrásunk Csehországot népszerűsítő munkáink folytatására. Ahogyan azt már tavaly is írtuk, ne habozzon senki szólni nekünk ha ismernek egy bőkezű mecénást! :)

Szülinapi cikkünk végén pedig szeretnénk megköszönni Olvasóinknak, hogy olvassák cikkeinket, és sokan közülük egy-egy szóval vagy biztató sorral is továbbfolytatásra biztatnak minket. Mindenkinek minden szépet, jót, sok csehes élményt kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése