Egy kis programajánló: Nézz a szomszédod képébe, avagy Cseh és Szlovák Filmkarnevál Budapesten (2015. február 25-28.)

A Staropramen támogatásával 2015. február 25-28. között a Toldi Moziban kerül megrendezésre a Cseh és Szlovák Filmkarnevál, amelynek során ezúttal nem önálló cseh vagy szlovák filmeket, hanem a két ország koprodukciójában esetenként szlovákiai magyar művészek részvételével készített alkotásokat tekinthet meg a magyar közönség. A budapesti Szlovák Intézet és a Cseh Centrum együttes rendezvényén, a sorra kerülő hét film bemutatása mellett többnyelvű zenés záróbuli is várja a vendégeket. A négynapos esemény során Veiszer Alinda moderátor segítségével mód nyílik személyesen is megismerkedni a különböző rendezőkkel, színészekkel.




A koprodukciós filmek sorát a Fair play c. dráma nyitja meg, amely a szocialista Csehszlovákia élsportolóinak kegyetlen világába vezet, ahol nem az egészség, hanem a siker számított. A főszerepet Bárdos Judit az igazán tehetséges szlovákiai magyar színésznő játssza.

Egy észak-csehországi ipari városban élő roma lány személyes drámáját mutatja be a Kiút / Cesta ven címet viselő cseh film, amely négy kategóriában is elnyerte a cseh kritikusok díját.



2014-ben ünnepeltük Bohumil Hrabal 100. születésnapját, Idén egy rendhagyó dokumentumfilm ("Így történt, hogy…" / "Takže se stalo, že...") és hozzá kapcsolódó beszélgetés segítségével idézhetjük fel a Mester életútját. A játékfilmes részletekkel dúsított dokumentumfilmben archív felvételeken megszólal a Sörgyári capriccio és számos más népszerű írás szerzője, mesélnek róla barátai és az írásait megfilmesítő rendezők (Jiří Menzel, Jan Němec, Petr Koliha), sőt a szigorúan ellenőrzött forgalmista, Miloš Hrma is.




A Mézeshetek / Líbánky című film rendezője az a Jan Hřebejk, aki 1999-es Kuckók című filmjével indította újra a két ország filmesei közötti intenzívebb együttműködést. Az Elnökjelölt / Kandidát című politikai thriller témája a köztársaságielnök-választás manipulációja. Peter Kerekes, az egyik legsikeresebb szlovák dokumentumfilmes kedvenc dokumentumfilmjét hozza magával, amely a kassai uszoda 66 szezonjáról mesél. A fesztivál legfiatalabb rendezője, a főiskolás Molnár Csaba filmje A rendes ember / Dobrý človek, pedig egy határmenti városba vezeti a nézőt, valóságos szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. A filmek egy részét magyar nyelvű szinkrontolmácsolással, már részét magyar felirattal tekinthetjük meg.



A Filmkarnevál záróeseményeként a Szlovákiában és Csehországban is nagyon népszerű magyar származású énekesnő és színésznő Szidi Tobias koncertjét hallgathatjuk meg. A művésznő rendszeresen együttműködik a legendás Hapka-Horáček dalszerzőpárossal, a prágai alternatív zenei színtér két kiemelkedő alakjával és más kiváló cseh és szlovák zenészekkel. Nagy sikerű hazai koncertjei után a budapesti közönséget kápráztatja el.

Szidi Tobias
A filmalkotók közül a meghívást elfogadták Bárdos Judit és Andrea Sedláčková a Fair Play című film főszereplője, valamint rendezője, Oliver Malina-Morgenstern és Tomáš Mazal a Bohumil Hrabalról szóló dokumentumfilm rendezője, valamint szereplője (Hrabal szakértője), illetve a szlovák Peter Kerekes, a 66 szezon című film rendezője, valamint Molnár Csaba, A rendes ember című film rendezője. A filmeket követően a nagyérdemű közönség velük ismerkedhet meg, és kaphat további háttér információkat a filmekkel kapcsolatban. Mindenkinek ajánljuk, hogy a négy nap során keresse fel a Toldi Mozit és tekintsen meg egy jó kis cseh/szlovák filmet. Higgyék el, megéri!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése