Kašperské Hory – Városka az Arany-ösvény mentén

A Šumava hegység közvetlen előterében, csodálatos természeti környezetben, 740 méterrel a tengerszint felett fekszik Kašperské Hory városa. Megalapításának és későbbi fejlődésének kulcsa, legfőbb mozgatórugója az arany volt, hiszen a környékbeli hegyek egykor gazdagok voltak a kitermelhető aranyérctartalmú kőzetekben, és ez az adottság kellőképpen értékessé tette a területet. Már a kelták is tudtak az Otava, Losenice illetve Zlatý Potok vízfolyások üledékéből kinyerhető arany rögöcskékről, de a föld alatti bányászat csak a Luxemburg dinasztia cseh trónra kerülését követően kezdődött el.

Kašperské Hory
A gótikus települést feltételezhetően még a XIII. században alapították, az első írásos említése 1338-ból maradt fenn. Már ekkortájt mint fontos arany lelőhelyet tartották számon, így nem csoda, hogy 1345-ben királyi városi címet és pecsétet kapott. A település lakosai lelkesen támogatták Luxemburgi János király sziléziai katonai hadjáratát, ezért hálából egy időre adómentességet is szereztek. Mindezek miatt érthető, hogy a stratégiai szempontból fontos települést, mint a németországi Passau és Csehország között évszázadokon át működő kereskedelmi útvonal, az ún. Arany-ösvény fontos állomását egykoron saját váracska védte. A ma is álló várkastélyról egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk – lásd ITT!

Kašperk vára
A település szó szerinti aranykora a XVI. század végével, a bányák kimerülésével együtt ért véget. Ugyan egészen 1777-ig folyt még kisebb léptékű aranyérc kitermelés, de a városka közben fokozatosan profilt váltott. A környék gazdag erdőterületeire alapozva előtérbe került a fakitermelés, az üvegkészítés, emellett ugyancsak fontos gazdasági terület maradt a kereskedelem és a hegyi réteken folyó legeltető állattenyésztés. A fafeldolgozó iparnak köszönhetően továbbra is központi szerepet töltött be a körzetben, és ezen tovább javított a gyufagyár létesítése.

Városka csodás környezetben
Már a kezdetektől fogva a település lakosságának túlnyomó részét német nemzetiségűek alkották (1938-ban az itt élő 2289 lakosból mindössze 186 volt cseh), de a második világháborút követő kitelepítés után a kiüresedett városba új lakosok érkeztek az ország egész területéről. Mára még nem érte el ugyan a korábbi lélekszámát (jelenleg 1600 lakosa van), de Kašperské Hory főként a turizmusnak köszönhetően újból fejlődésnek indult.

Városháza
A városka a viszonylagos kicsinysége ellenére is bővelkedik építészeti, kulturális értékekben. Három temploma közül a legrégebbi meglepetésre nem a városközpontban található, hanem a város határától több mint egy kilométerre fekszik egy temetőudvar közepén. A Szent Miklós-templom településen kívüli, mondhatni szokatlan fekvésének vélhetően az az oka, hogy egykor a hegytetőn elhelyezkedő Kašperské Hory (Bergreichenstein) és a hegy túloldalán, a közeli Otava folyó partján fekvő Rejštejn (Reichenstein – Gazdagkő) az idejük kezdetén egy közös települést alkotott. Így a régi település lakói első templomukat logikusan a két egymástól kilométerekre fekvő településrész közé építették. Amikor a XIV. századtól kezdve a két település egyre inkább önállósodott csakhamar megépítették egyedüli templomaikat is.

Szent Miklós-templom és Szent Anna-kápolna
A három hajós Szent Miklós-templom varázslatosan megőrizte egykori állapotát. A kicsiny oldalkapuján belépve, az alacsony, csúcsos boltívek és masszív oszlopok, keskeny ablaknyílások láttán egyenesen a korai gótika világába csöppenünk vissza. A vizuális gyönyöröket a csodás díszítésű famennyezet, karzat fokozza tovább. Nem igen csodálkozhatunk rajta, hogy szervezett és szervezetlenebb turisták sokasága keresi fel a templomot, valamint a mellette álló impozáns Szent Anna temetőkápolnát.
 

Festett mennyezet
A település másik, sorrendben második egyházi épülete, a Szent Margit esperesi templom valamikor a XIV. század derekán épülhetett, és azóta is a városka főterének legfőbb dísze. Az eredetileg Szent Lénártnak szentelt templomot utoljára 1883-ban építették át, ekkor toldották ki az 50 méter magas toronnyal. A kifinomult, pompás templombelső főként a XVIII. századból maradt fenn, barokk stílusú.

Szent Margit-templom
A városka harmadik, legfiatalabb temploma a Havas Szűz Mária nevet viseli. A fokozatosan növekvő Mária-kultusz, zarándoklatok igényeit kielégítendő emelték ezt az neoromán stílusú szép épületet a gyógyító vizű forráshoz épült Mária-kápolna közvetlen szomszédságába. Mindhárom templom felkeresését csak ajánlani tudjuk, kivált búcsújárások idején, mikor is remek zenei programoknak biztosítanak helyet.

Havas Szűz Mária-templom
Kašperské Hory mind télen, mind nyáron kiváló turisztikai célpont. A környező csodás hegyek-völgyek, erdő-mezők, folyók-patakok nyaranta elsősorban a kerékpáros – hegyi kerékpáros, a bakancsos, lovas és vízi turisták számára nyújtanak felejthetetlen élményt. Telente pedig szinte mondani sem kell, hogy elsősorban a síelők találják meg itt a maguk számítását. Aki a városba téved annak szinte kötelező feladat a már említett Kašperk várának felkeresése, vagy az egykori Arany-ösvény egy-egy szakaszának bejárása. A település felkészülten várja a turisták népes seregét, jól felszerelt információs iroda, számos kiváló étterem, söröző, kávézó és különféle kategóriájú szálláshely nyújt a számukra kellemes élvezetet.

Helytörténeti kiállítás
Üvegkiállítás
Ha valaki nem szereti, vagy sajnálatosan nem tudja élvezni az aktív turizmust az se riadjon vissza a városka meglátogatásától. A már említett három szépséges templomon, csodás régi épületeken túl remek kis múzeumokat, kiállításokat is megtekinthet. A főtér egyik központi épületében 1928 óta működik a Cseh Erdészeti Múzeum, ahol részben a környék élővilágával, részben a városka történetével és a hagyományos helyi üvegipar remekeivel ismerkedhetünk meg. Ugyancsak a természeti környezet gazdaságát mutatja be a Šumava Nemzeti Park helyi központjában található kiállítás is. A főteret alkotó házak közé tartozik az 1990-ban alapított Veterán Motor Múzeum épülete is, ahol sok régi kétkerekű járgány mellett JAWA, Wagner motorok csodálhatóak meg. Ebben a házban a motorokon kívül cseh gyermekjáték és egy 400 régi sörös üvegből álló gyűjtemény is megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése