Csehország természet-, tájvédelmi területei XIII. - Železné hory, a Vas hegyek

A Pardubicei Kerület déli határvidékén, átnyúlva a Vysočina (Magasföld) kerület északi részén fekszik a Železné hory tájvédelmi terület, azaz a Vas hegyek földje. A Chotěboř, Ždírec nad Doubravou, Třemošnice, Ronov nad Doubravou, Slatiňany, Nasavrky városkák által határolt 284 km2 kiterjedésű hegy-völgyes terület két legmagasabb pontja a 668 méter magas Vestec és a pár méterrel alacsonyabb Spálava (663 m).
Železné hory tájvédelmi terület
A terület az Elba folyó vízgyűjtő területéhez tartozik, a középső és északi részén a Chrudimka folyó, míg a déli részén a Doubravka vezeti le a csapadékot. A Chrudimka folyó vizét két helyen is visszaduzzasztották, és az így létrehozott kis tavak ma részben víztározó, részben rekreációs szerepet töltenek be. Ez kivált igaz a nagyobb kiterjedésű Sečskára, ahol kiváló lehetőség biztosított a vízparti nyaralásra, fürdésre, csónakázásra.
 Sečská víztározó
A geológiai szempontból rendkívül változatos vidék kőzetei ércekben gazdagok, amelyeket már a kelták is elkezdtek kibányászni. Az itt élők a folyómedrekben aranyat mostak, különféle ásványokat hoztak fel a földből (erre utal a terület neve is), a XX. században még egy uránbányát is nyitottak. A sok emberi beavatkozás ellenére szerencsére a terület megőrizte természeti, tájképi szépségét, amelynek fennmaradását az 1991-ben kihirdetett védettségi státusz továbberősítette.
A lichnicei várrom
Gyönyörű táj
Az egykor csaknem teljesen erdővel (ma a 43%-a) borított területen az idők folyamán az ember jelentős beavatkozására erdők és mezők, legelők mozaikja jött létre. Ennek köszönhetően az itt élő növényvilág igen gazdag lett, fajok köztük számos védett sokasága él a száraz vagy éppen nedves, tőzeges réteken. Csak az edényes növényfajok száma meghaladja az 1200-at. Természetesen nem soroljuk fel mindegyiküket, de érdemes megemlíteni a Salix myrtilloides névre „hallgató” reliktum fűzfa fajt, a réti kardvirágot, a szibériai nőszirmot, a mocsári nőszőfüvet vagy éppen a nagy vajvirágot. Érdekességként megemlítenénk, hogy itt a tájvédelmi körzet területén, Klokočov településen áll Csehország legöregebb nagylevelű hársfája, amelyről már 1883-ban is írtak az újságok.
A legöregebb cseh hársfa
A Vas hegyek földjének állatvilága sem tekinthető szerénynek, hiszen több mint 220 gerinces faj egyedei lakoznak itt, a számtalan gerinctelen állatfaj példányai mellett. Közülük kiragadnánk a rézsiklót, a keresztes viperát, a foltos szalamandrát, a vidrát, a nagy fehér kócsagot vagy éppen a zöld varangyot. De a térség ideális számos denevérfaj számára is, mint például a kis patkósdenevér, a nyugati piszedenevér és a közönséges denevér.
Nasavrky kastély
Maga a terület, legalábbis a völgyes peremvidéke - ahogyan azt már jeleztük - már a kelták által is lakott volt, de a XII. században elkezdődött a magasabb térszínek feltárása, benépesítése is. Az ember fokozatosan, mondhatni lépésről lépésre nyomult előre és így alakult ki az aprófalvas, kis városokkal tarkított településszerkezete. Szerencsére az intenzív iparosítás elkerülte ezt a vidéket, így megmaradhatott csöndes, vidéki, nyugalmat árasztó és a maximális pihenést biztosító menedéknek. Az idelátogató turisták a természetjáráson túl számos kastélyt (pl. Nasavrky), várat, várromot, gyönyörű templomokat, hangulatos településeket kereshetnek fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése