Varázslatos Český Krumlov XXII. - Na ostrově 86. - Fegyvertár a Moldva partján

Český Krumlovnak a Moldva folyó által omega alakba préselt óvárosi részébe, a Parkánba négy hídon át lehet bejutni. Közülük a legfiatalabb gyaloghíd a kastély csodálatos több szintes Köpönyeg hídjának (Cloak Bridge) lábaitól vezet a belváros északi részébe. Amint átbaktatunk a nyaranta a Moldván evezőket megleső turistáktól terhelt függőhídon bal kéz felé egy nagyobbacska piramis szeletre emlékeztető épületre csodálkozhatunk rá, amely jelenleg a városka szinte egyetlen haléttermeként üzemel.
A híd, lábánál az egykori fegyvertár
Ez az egyszerű épület már első ránézésre is jóval inkább emlékeztet egy raktárra, mint egy lakóépületre, de ez nem is csoda, hiszen Český Krumlov városának néhai fegyvertárát látjuk magunk előtt. A magas, csúcsos tetejű, fazsindelyes, földszintes házon egy kis sgraffito töredéken kívül más díszítőelemet nem is igen látni, mégis összességében igen kellemes hangulatot áraszt. És nem mellesleg egyike az Óváros azon épületeinek, amely teljesen eredeti formájában (legalábbis kívülről) maradt fenn, azaz a láttán azonnal több száz évet repülünk vissza.
Egykor fegyvertár, ma halétterem
A város későbbi fegyvertára valamikor a XVII. század közepén épülhetett, késő-reneszánsz stílusban. Első írásos említése 1677-re datálható, egy ebből az évből származó irat arról értekezik, hogy a város a fegyvertár épületének szomszédságában egy pajtát vásárolt meg. A ház építtetője természetesen maga a város lehetett. Viszonylag kevés információ áll rendelkezésre az épület történetével kapcsolatban, de az biztos, hogy 1744-ben szekereket, ágyútalpakat és ágyúkat tároltak a fegyvertárban. 1813-ban viszont már lovak lakták be az épületet, később pedig magtárként hasznosították.

Halra magyar!
Ahogyan már említettük ma az épület halétteremként (Rybářská Restaurace) üzemel, ahol ha nem is túl olcsón de megkóstolhatjuk a halairól is híres dél-csehország specialitásait, legyen az szó pontyról, keszegről, pisztrángról vagy akár angolnáról, amely mellé természetesen finom cseh söröket guríthatunk, hisz köztudottan a hal úszni kíván!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése