Itt az őszi gombaszezon – gasztronómiai kalandozás a cseh konyhában III. - tökös-gombás leves és gombás rétes savanyú káposztával

Gombákról szóló cikksorozatunk utolsó részében szeretnénk meglepni olvasóinkat két, általunk is kipróbált recepttel, amelyek Csehországból érkeztek hozzánk. Az ajánlott ételeket a legjobb lenne erdei gombákból elkészíteni, de ezeket itthon elég nehéz beszerezni, így mi is maradtunk a fehér és a barna csiperkénél. Nálunk mindkettő fogásnak nagy sikere volt, és az elkészítésük sem okozott nehézségeket. Egyszerű és nagyszerű ételek, érdemes velük az otthoni választékot színesíteni.

Őszi tökös-gombás leves
Őszi tökös-gombás leves

Alapanyagok
Hozzávalók:
60 dkg tök
40 dkg gyökérzöldség
20 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1,5 l zöldség leves vagy víz
40 dkg gomba keverék
reszelt szerecsendió
só, bors ízlés szerint
zöldség zöldje a díszítéshez

A tököt és a burgonyát megtisztítjuk és kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A hagymát és a zöldségeket szintén megtisztítjuk, és kb. 1 cm nagyságú darabokra vágjuk. Egy lábosban felhevítünk 1,5 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, és végül a sütőtököt. Kicsit megpirítjuk őket együtt, így markánsabb ízeket kapunk majd. Az egészet felöntjük a meleg zöldség levessel (mi vizet használtunk, így a fűszerekből kicsit többet tettünk bele), megsózzuk, borsozzuk, és további 20 percig főzzük. Ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel összeturmixoljuk. A tűzre visszatéve ízesítjük a szerecsendióval, és egy rövid időre felforraljuk, hogy jobban összeérjenek az ízek. 
Gombapirítás
Közben serpenyőben felmelegítjük a maradék olajat, és rövid idő alatt megpirítjuk benne a megtisztított, feldarabolt gombákat. Tálaláskor a tányérba kiszedett leveshez adjuk hozzá a pirított gombákat. Fogyaszthatjuk a tökös-gombás levesünket magában vagy pirítóssal is.
A leveshez használt hagymával kapcsolatban tartozunk egy vallomással. Mi ezt a sokak által igen kedvelt alap-alapanyagot kihagyjuk az ételeinkből, mert amióta hagyma nélkül főzünk, észrevettük, hogy sokkal jobban érezzük a többi összetevő ízét.
Majdnem kész tökös-gombás leves
A csodás gombás rétes savanyú káposztával
Gombás rétes savanyú káposztával

Az őszi időszakban könnyen elérhető, idény jellegű alapanyagokból készül második ételünk is, amely az előbbi tökös-gombás leves mellé is finom lehet, vagy akár elő- vagy utóételként is fogyasztható.

Hozzávalók:
1 csomag rétes lap
2 tojás
10 dkg vaj
40 dkg friss gomba
½ teáskanál gomba fűszer (ha nincs ilyenünk, akkor pótolhatjuk bazsalikommal, borsikafűvel, lestyánnal)
½ teáskanál kömény
½ teáskanál kakukkfű
só és bors
20 dkg párolt savanyú káposzta
néhány kisebb babérlevél
kevés zsír a tepsi kikenéséhez

Előkészítésként kevés olajon addig pároljuk a savanyú káposztát, amíg megfonnyad, és kicsit elkezd barnulni. Egy másik lábosban felolvasztjuk a vajat, és a gombát puhára pároljuk benne, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat. A fűszerekkel, a sóval és a borssal ízesítjük és addig kevergetjük, amíg a tojás meg nem szilárdul.

Dupla réteg
A rétes töltését kicsit alternatív módon oldjuk meg, mert annak érdekében, hogy kicsit vastagabb legyen a tésztánk egy sajátos, „emeletes” töltési módot alkalmazunk. Egy nedves ruhára terítünk két réteslapot, majd erre tesszük rá a gombás-tojásos töltelék felét, amit megszórunk a párolt savanyú káposzta felével. Ezt követi egy újabb réteg réteslap, amire rászórjuk a töltelékek másik felét is. 
A feltekert rétes
Az emeletesre kialakított rétest feltekerjük, enyhén zsírozott vagy olajjal megkent tepsibe tesszük és a tetejét tejföllel megkenjük. Tehetünk a rétes tekercsre néhány babérlevelet is. Közepes hőmérsékleten (kb. 180Co) aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk és melegen ajánljuk.
A kisült rétes
Dobrou chut'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése