Varázslatos Český Krumlov XIX. - Az Ötszirmú Rózsa Ünnepe

A varázslatos Český Krumlovról szóló sorozatunk legújabb részét Saródy Eszter, Český Krumlovban élő és munkálkodó idegenvezető hölgy írta. Olvassák ezt a remek cikket, és ha tehetik látogassanak el ebbe a szépséges dél-cseh városkába!

„Nem rajongok a fesztiválokért. Nem szeretem a tömeget, nem szeretem a sorbaállást, és egyáltalán nem vonz a színes forgatag. De idén Krumlovban egyszer csak a fesztivál kellős közepén találtam magam, és be kell vallanom, elkapott a reneszánsz karneváli hangulat. Úgy kezdődött, hogy a helyi lakosok, a művészeti és zeneiskolák tanulói (közöttük az én gyerekeim is) már februárban nekiláttak, hogy együtt kitalálják, mit fognak előadni, és megtanulják a szerepeiket Český Krumlov legfontosabb hétvégéjére.

Éjszakai Krumlov

Áprilisban rendbe hozták a fő helyszínt, a Sörgyár kertjét, ami Český Krumlov kulturális életének egyik legfontosabb helyszíne. Ma este például a Nemzetközi Zenei Fesztivál (http://www.festivalkrumlov.cz/en) megnyitója zajlott ugyanitt. Miloš Zeman ünnepi beszédét épp a szomszéd panzió (www.orangeriekrumlov.com) kertjében ülve hallottam, ahová munkám miatt is nap mint nap járok.

Szemetes újrafestve
Júniusban aztán már az apró csinosítgatásra is jutott idő és energia, hihetetlen, de még a szemeteseket is városszerte újrafestették. A fesztivál előtti két napban minden színpad és emelvény felépült, és készen várta, hogy péntek délután pontban három órakor a polgármester hivatalosan is megnyissa a 28. Ötszirmú Rózsa Fesztivált.

Ingyenes bejutás csak reneszánsz ruhában
Ilyenkor a belvárost az autósok elől lezárják, a zöld fa sorompókon csak gyalog és jeggyel lehet átjutni. A fesztiválon bárki részt vehet, aki szeretne, de senkinek nem kötelező. Viszont, aki reneszánsz viseletben érkezik, ingyenesen juthat be a városba, így sokaknak már van a ruhatárában korhű jelmez, reneszánsz időket idéző öltözet. A nagy csomaggal érkező vendégeknek a lezárás okoz ugyan némi kényelmetlenséget, de a felvonulásokat, a rengeteg programot, előadást enélkül nem lehetne zökkenőmentesen lebonyolítani. Ezen a hétvégén minden udvar, minden sarok, minden kapualj zenétől, színházi előadásoktól és vásárosoktól hangos és eleven.

Reneszánsz felvonulás
Český Krumlov (Krummau) a Rožmberk família fellegvára volt 1302 és 1609 között. Az Ötszirmú Rózsa a Rožmberk család jelképe – a fesztivál innen kapta a nevét. Bár Petr Voknak, az utolsó Rožmberk főúrnak bátyja adósságai miatt el kellett adnia Krummau-t a Habsburgoknak, a családnak köszönhetően lett a város az itáliai reneszánsz és humanizmus virágzó csehországi fellegvára. 28 éve már, hogy a nyári napforduló idején a város egy háromnapos fesztivált rendez Pert Vok és a Rožmberk család emlékére, lovagi tornával, reneszánsz felvonulással, fáklyás menettel és össznépi mulatozással.

Fáklyás felvonulás
A pénteki nap még viszonylag szolidan zajlik (fő programok a hivatalos megnyitó, vásár, színház, fáklyás felvonulás). Igaz, estefelé már érződik a cseh sörök jótékony hatása, a legtöbben tartalékolják az erejüket másnapra.

Lovagi torna
Szombaton már napközben megkezdődik a „lazítás”, estére pedig a főtéri lacikonyhák és alkalmi kocsmák igazán jó hangulatról tanúskodnak. És bár szombaton tartják a híres lovagi tornát – ahol a történet szerint Petr Vok visszanyeri a várost –, azok is gyakran a korsó mellett vigasztalódnak, akik nem férnek be a Sörgyár kertjébe. Éjjel már vagy nagyon hangos, vagy nagyon fáradt a közönség, de meglepő módon nincs senki, aki ijesztően elengedné magát.

Élő sakkfigurák
Vasárnap délben vége a hivatalos programoknak, és már napközben megjelenik a szorgos takarítóbrigád. A vendégek ezután már a csomagolással vannak elfoglalva, legfeljebb egy sétát tesznek még a városban búcsúzóul. 
 
Előadás kicsiknek - nagyoknak
Český Krumlov kora tavasztól késő őszig varázslatos látnivalókat és változatos kulturális programokat kínál az idelátogatóknak. Ezt a kitüntetett hétvégét azoknak ajánlom, akik szeretik a nyüzsgést, a fesztivál forgatagát, és persze azoknak, akiket nem zavar az ilyenkor gyakori hangos zene, a zsúfolt utcák, aki rajong a lacikonyháért és nem bánja, hogy kicsit sorba kell állni. De annak is, aki szereti a közvetlenséget, amikor bárki bárkivel szóba elegyedhet, akár a helyiekkel, akár a világ legkülönbözőbb tájairól érkező vendégekkel lehet beszélgetni, ismeretséget kötni.

Hal és hagyma
Nekik azt javaslom, hogy február táján mindenképpen foglalják le a szállásukat, legjobb, ha a történelmi belvárosban keresnek egy panziót. Az érkezést pedig péntek délelőttre érdemes időzíteni, amikor még nem okoz gondot a csomagok és az autó elhelyezése. Aki igényli, annak szívesen segítünk szállás- és étteremfoglalásban (krumlove.hu), és az idegenvezetésben is (walkingtours-ceskykrumlov.com).

De azoknak sem kell elkerülnie Krumlovot, akik többre becsülik a csöndesebb napokat, a kényelmes sétákat és nézelődést. Június utolsó hétvégéje például mindig nagyon nyugodt, és még ha a fesztivált áztatta is az eső – ez ki tudja miért, gyakran megesik – a következő hétvégén már ragyogóan süt a nap…”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése