Csehes aktualitások Magyarországon – 2014. július

Számos Csehországgal kapcsolatos esemény történt-történik Magyarországon, most ezek közül hárommal szeretnénk röviden foglalkozni.

I. Elsőként szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy még a héten is zajlik a Cseh Sörfesztivál – Cseh Sörkert a Városháza téren. 2014-ben már VI. alkalommal került megrendezésre a cseh sörök hagyományos budapesti össznépi pusztítása, amelynek keretében idén is sokféle komló alapú nedűt kóstolhattak meg az idelátogató kedves vendégek.



A választék a cseh sörök avatottabb ismerőinek talán szerénynek mondható, hiszen a sörféleségek jelentős része már a magyarországi csehes sörözőkben több-kevesebb rendszerességgel elő-előfordul. Ugyanakkor a cseh söröket eddig kevésbé ismerő (ők vannak túlnyomó többségben) érdeklődők számos meglepetésben (néha rossz, de többnyire jó) részesülhettek. A valóban cseh kisüzemi sörök idén sem túlzottan voltak jelen, talán a pilzeni Purkmistrt és a Kout-ot említhetjük meg, mint kivételt. Az árak (600 Ft/korsó – kivéve az extrának tartott drágább söröket) az éppen elfogadható kategóriába estek, jóllehet számos itt vásárolható sör alkoholtartalmát, minőségét tekintve messze nem ér ennyit.

A kiszolgáló személyzet szakmai felkészültsége a „szokásoknak megfelelően” igencsak változatosnak bizonyult. Vannak profik akik már sok-sok éve vannak ebben az üzletben, az ő munkájuk előtt le a kalappal. De sajnos vannak alkalmi, amatőr próbálkozók is. Egy részük korábban cseh sört sem igen látott, alap információkkal sem rendelkezett és ezt sajnos még egy-egy most a cseh sörimportba projekt jelleggel (jó lesz az a sörbiznisz, meglátod) bekapcsolódott kereskedőről is el lehet mondani. De az eltelt több mint három hét alatt mindenki sokat fejlődött, még ha még most is belefuthatunk olyan személyzetbe, akinek fogalma sincs róla, hogy pontosan milyen (alkoholtartalom, főzés előtti szárazanyagtartalom, stb.) nedűt is csapol. Egy kis alapképzés talán sokat tudna dobni a kiszolgálás minőségén.

Szívesen írnánk arról, hogy a Budapesti Cseh Sörfesztiválon milyen csehes fesztivál hangulat van, de a valóságban ennek híre-hamva sincs. A cseh kultúra (zene, tánc, bármi) gyakorlatilag nyomokban sem fordult-fordul elő, a korábbi évekkel ellentétben már próbálkozás sincs ez irányban. Már nincs Kisvakond, nincs kvargli, nincsenek tipikus cseh ételek. Ez egy Sörkert, vegyék, és igyák az emberek a remek söröket és kész. 

Üvegkorsóba csapolás, sajnos nem a budapesti Sörfesztiválon
De a Sörkert kapcsán pozitívumról is beszámolhatunk. A hosszabb nyitva tartás (egy hónap) következtében kisebb lett a napi tömeg. Ez egyfelől rossz, mert nehezebb véletlenül összevetődni rég nem látott cseh sörkedvelő emberekkel, másrészt viszont mindig lehet üres asztalt, asztalrészt találni. A cseh sörök továbbra is finomak. még ha jobban is esne ha üveg korsóból lehetne fogyasztani őket. Mindentől függetlenül összességében remek, hogy évről-évre van egy ilyen nagy kapacitású, nagy választékú fővárosi Cseh Sörkert (még ha csak időlegesen is), ahol sok-sok finom cseh sört lehet kóstolgatni, barátokkal elbeszélgetni, az időt kellemesen tölteni. Csak könyörgünk ne hívják Cseh Fesztiválnak!

Zárásként megjegyeznénk, hogy a továbbiakban sem maradunk „sörfesztiválok” nélkül, ezen a hétvégén Szentendrén a Hrabal, a rá következő hétvégén Tahiban pedig a Jaromír söreit kóstolgathatjuk!

II. A Czech Airlines cseh légitársaság, amelyet 1923. október 6-án alapították, és ezáltal a világ egyik legrégebbi légitársaságának is tekinthető Budapest és Prága között már 1938. augusztus 1-je óta működtet menetrend szerinti járatokat. A cég idén először kínál olyan csatlakozást, amely nem csak Budapestet, hanem a vidéket, azaz egy fővároson kívüli régiót céloz. Július 28-a óta hétfőnként Prága és Hévíz között indulnak légi járatok egyelőre az idei nyári szezon végéig. Azonban ha sikeresnek bizonyul ez az új járat, akkor több mint nem kizárt, hogy jövőre is mód nyílik a repülővel utazni a magyar tenger és a cseh főváros között. A légitársaság ATR 72-es repülőgépekkel szállítja az utasokat és a jegyárak sem elszálltak. A menettérti repülőjegyeket a Balaton Airportról Prágába már 30900 forinttól megvásárolhatják az érdeklődők, amely magában foglalja a repülőtéri illetéket is. A repülőjegyek megvásárolhatók a Czech Airlines weboldalain, illetve az utazási irodáknál és ügynökségeknél.

A Czech Airlines sajtótájékoztatója

Aki pedig továbbra is Budapestről szeretne rövid idő alatt Prágában teremni azok számára a nyári szezonban a cseh légitársaság munkanapokon naponta három menettérti csatlakozást kínál, a következő indulási időpontokkal: 9:20, 15:35 és 19:40. Szombaton reggeli és délutáni, vasárnap pedig délutáni és esti indulásokat választhatunk.


III. 2014. június 24-től két hónapon át díjmentesen lehet megtekinteni a Mai Manó Házban, azaz a Magyar Fotográfusok Házában Fedor Gabčan cseh fotóművész archaikus fényképeit. Hogy mitől archaikus? Nos a cseh fotós egyike azoknak, akik újból felfedezték a XIX. század fényképészeti eljárásait a dagerotípiát, argentotípiát, cíanotípiát és még sorolhatnánk a különböző csaknem elfeledett technikákat. A most kiállításra került akt képei egyszerre maiak és évszázados hangulatúak.
 
Fedor Gabčan
Fedor Gabčan ma az Ostravai Egyetem Művészeti Karán (Fakulta umění Ostravské univerzity v Ostravě) tart előadásokat a hagyományos fényképészeti eljárásokról az eziránt érdeklődőknek, emellett számos rangos nemzetközi fotóverseny zsűritagjaként is ismert. Az 1940-ben született művész ma a csehországi Vratimovban él, de ideje nagy részét Révkomáromban tölti, ma is ugyanazon a helyen, ahol a gyermekkora éveit is élte. A magyarul is értő, beszélő mester a munka mellett sokat kertészkedik, elsősorban a fügefákat és a rózsákat szereti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése