Samson sörfőzde amerikai kézben // Új pókfaj // Gabonakörök // A feminista cseh nemzet // Aranysakál // Husz János 599. // Karlovy Vary-i Filmfesztivál

  • Az Anheuser-Busch csoport (a világ legnagyobb sörgyár multi cégcsoportjának, az AB InBev egyik egysége) megvásárolta České Budějovice második számú sörgyárának, a Pivovar Samson részvényeit, az eddig birtokló Cipruson bejegyzett Taurus One Limitedtől. A 2011 óta tartó felvásárlási folyamat most vált teljessé, és innentől fogva maga a sörgyártás is az AB kezébe került. A multicégcsoport nem titkolt reményei szerint ezzel a lépésével is erősíti a pozícióját a Budweiser márkanévért 1907 óta folytatott jogi harcokban. A Samson sörgyár termékeit Magyarországon is igen sok helyen fogyaszthatóak, sajnos időnként Budweiserként reklámozva, ezzel nem kevéssé megtévesztve a kevésbé tájékozott hazai sörfogyasztókat.
    Samson
  • Egy neves cseh rovartudós, bizonyos Milan Řezáč egy új, eddig ismeretlen pókfajt fedezett fel a Morva-karszt varázslatos szépségű Macocha szakadékában. A Harpactea családhoz tartozó állatkának még nincs hivatalosan elfogadott tudományos neve, így egyelőre csak hatszeműként emlegetik.
    A hatszemű morva pók
  • Itt a nyár, eljött a gabonakörök ideje Csehországban is. Boskovice környékén szinte már hagyománnyá vált, hogy nyaranta a parasztgazdák nagy bosszúságára éjszakánként különböző alakzatok „jelennek meg” a gabonaföldeken. A rendőrség véleménye szerint a most „felfedezett” kör, benne egy csillag formával elkészítéséhez nem kevés emberre volt szükség. Remélik, hogy hamar elkapják a földi elkövetőket, mi meg reméljük, hogy a rend őrei a szkepticizmusukkal nem haragítják túlzottan magukra az UFO rajongókat!
  • Az Ipsos felmérése szerint a cseh egy relatív feminista nemzet. Ezt a megállapítást arra alapozták, hogy a cseh férfiak 66 százaléka értett egyet az alábbi kijelentéssel: „Feminista vagyok, azaz olyan ember aki megvédi és támogatja a nők egyenjogúságát”. Érdekes, hogy ugyanakkor a cseh nőknek csak 65 százaléka állította ezt magáról. A nemzetközi felmérésben csupán Olaszország előzte meg a feminizmus terén Csehországot.
  • A kelet-morva-sziléziai Kunín városának közelében felbukkant az első csehországi aranysakál, majd egy vadász, feltehetőleg összekevervén egy rókával, rövidesen le is lőtte. Az elmúlt pár évben ugyan már többször is érkezett lakossági bejelentés arról, hogy itt-ott láttak már aranysakált, de ez volt az első alkalom amikor élő, pontosabban már nem élő bizonyítéka volt előfordulásának. Az állatot kitömik és Nový Jičínben, a helyik múzeumban állítják ki.
    Aranysakál
  • Július 6-án Husz János konstantzi kivégzésének 599. évfordulóját ünnepelték Csehországban. Ezen a napon, amely hivatalos ünnepnapnak számít az országban számtalan helyen emlékeznek meg a huszitizmus atyjáról, többek között a dél-csehországi szülőhelyén Husinecben, illetve a prágai Betlehem kápolnában, ahol egykoron Husz maga is prédikált.

  • Véget ért a híres-neves Karlovy Vary-i Filmfesztivál. Az ortodox zsidó közösségek körében a Passió film rendezésre óta nem éppen nagy népszerűségnek örvendő Mel Gibson díszvendégeskedése mellett (nem mellesleg életműdíjat is kapott) immáron 49. alkalommal megrendezett esemény grúz sikerrel zárult. A közel 200 versenyfilm közül az ítészek George Ovashvili filmjét a Corn Island (Kukorica sziget) című pszicho drámát találták a legjobbnak, így ő vehette át a Kristály Glóbuszt. A közönség díját Olga Sommerova filmje kapta, amely az egykori cseh énekesnő Marta Kubišová élettörténetét mutatja be. A legjobb színésznőnek Ella Fanninget választották, a Low Down című filmben nyújtott alakításáért, míg Nahuel Perez Biscayart lett a legjobb férfi színész. Mi magyarok külön büszkék lehetünk honfitársunkra Pálfi Györgyre, akinek a Szabadesés című filmje a zsűri különdíját szerezte meg.
    Pálfi György és a Szabadesés sztárjai a filmfesztiválon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése