Zombi séta // Valtice // Állatkertek // Átlagbér // Šumava Nemzeti Park // Repüléstörténeti Múzeum

  • Május 25-én Prágában megtartották az immár hagyományosnak számító Zombi Sétát, a cseh élőhalottak éves seregszemléjét. Az idén hetedik alkalommal megrendezett eseményen rendkívül fantáziadús kosztümökben, maszkokban sok száz helybéli és külföldi zombi vett részt, akik a Köztársaság tértől a Vencel térig vonultak a szerepükhöz méltó lassúsággal. Az első Zombi Sétát hol máshol, mint az Egyesült Államokban, pontosabban az Élőhalottak éjszakája című kultikus horror mű szülővárosában, Pennsylvania-ban szervezték még 2006-ban, és ez a bizarr esemény Európa számos városában, így Prágában is meghonosodott. Az egyedileg tervezett, nem kevés művérrel, vörös festékkel, vagy éppen szörppel dekorált jelmezek egy része szinte gyomorforgatóan valósághűre sikeredett, a horror film rajongók nagy örömére. A fura, jókedvűen hörgő, sikoltozó emberekből álló felvonulás nem csak a résztvevők, hanem a nézők számára is élményt jelentett, és még csak fel sem falták őket a zombivá vált fiatalok.


  • Az UNESCO Világörökség listáján szereplő, dél-morvaországi Valtice kastélyában két állandó kiállítás is megnyílt. Mindkét tárlat az egykori nemesi birtokos család, a Liechensteinek történetét és Morvaországgal való kapcsolatát mutatja be. Az első kiállítás, amelyet a Cseh Nemzeti Örökség Intézet a Vaduz-Vienna Liechenstein Gyűjteménnyel közösen állított össze, a hercegi família leszármazását, egykori tagjait mutatja be részben egy 60 darabból álló festmény kollekció segítségével. A másik kiállítás a XVII. században Brno mellett emelt vranovi Liechenstein kripta történetét, falfestményeit és a helyhez fűződő legendákat mutatja be az érdeklődők számára.

  • Örvendetesen sikeresek a csehországi állatkertek szaporítási projektjei. Pár héttel ezelőtt fehér tigrisek (a bengáli tigris változatai) születtek a libereci állatkertben, majd Prága hasonló műintézménye lett gazdagabb két ritka Przsevalskij-lóval.

  • 2014. első negyedévében 3,3%-al emelkedett az átlagbér Csehországban az egy évvel korábbi értékhez képest. A Cseh Statisztikai Hivatal közlése szerint az inflációval korrigált bérszint növekedés 3,1%-os volt. Ennek megfelelően a március végi átlag havibér országos szinten 24.806 korona (kb. 278 ezer Ft) volt, míg a magasabb bérszínvonalakkal rendelkező Prágában alig maradt el a 33 ezer koronától (kb. 370 ezer Ft).
  • Pavel Hubený, a Šumava Nemzeti Park megbízott igazgatója számos természetvédelmi célból veszélyeztető hatású beruházást állított le. Ezen most felfüggesztett, elsősorban turisztikai célú projektek közé tartozik egy új kilátó építése Polomnál, valamint a Plešné-tóhoz vezető függő felvonó megépítése is. Az említett két beruházásnál hiányoznak az érvényes építési engedélyek és a környezeti terhelést vizsgáló tanulmányok. Más munkálatok, mint például a poledníki kilátó (lásd kép) helyreállítási munkálatai változatlanul mennek tovább.

  • A Prága Kbely kerületében található Repüléstörténeti Múzeum vonzotta idén a legtöbb érdeklődőt a XI. Múzeumok Éjszakája rendezvényen. A számos múzeum részvételével (köztük a Nemzeti Múzeum, a Václav Havel Könyvtár, illetve a Rendőrségi Múzeum) megrendezett eseményekre a tavalyinál 20 ezer fővel többen, mintegy 170 ezren regisztráltak. Egyedül a Repüléstörténeti Múzeumot több mint 24 ezer látogató kereste fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése