Főzzünk sörrel - Sörös marha knédlivel

Gasztronómiai cikk sorozatunkban „csehes” honlap lévén illik egy igazán sörös ételről is írnunk, amelyet sajnos az elmúlt több mint két év alatt mind ezidáig elmulasztottunk. Most azonban tisztességesen bepótoljuk ezt a hiányosságot, hiszen sörissza fogásunkhoz nem kevesebb mint fél liter finom sörre lesz szükség.



Az étel elkészítéséhez magyar marhahúst választottunk, de a többi hozzávalóban igyekeztünk cseh alapanyagokat használni, különös tekintettel a sörre és a mustárra, ugyanis ez a két élelmiszer Csehországban kardinális kérdés. A sör mint nemzeti ital csakis kiváló minőségű lehet egy olyan országban, ahol a világon a legnagyobb az egy főre jutó elfogyasztott sörök mennyisége. Ezzel természetesen nem az alkoholizmusra, hanem sokkal inkább a cseheknél uralkodó, és a többségük által művelt kulturált sörfogyasztásra szeretnénk utalni. Azt szoktuk mondani, ha a sör minősége vagy ára hirtelen megváltozna Csehországban, akkor forradalom törne ki.


A mustár azaz a hořčice (fonetikusan ejtve csak így egyszerűen „horzscsice”) fogyasztás azért nem ilyen szintű, de az tény, hogy a sok hús étel mellé - legyen az hideg vagy meleg - bőven kerül a finom mustárokból. Főtt ételeknél természetesen főzés közben, ízesítés céljából használják. Érdemes megkóstolni az egyik legnépszerűbb cseh mustárt a kremžská-t, amely kicsit csípős ízű, és durvára darált mustármagból készül.

Sörös marhánkat a bátrabb és kalandvágyóbb ínyenceknek ajánljuk, mert ha netán egy keserűbb ízű sört választunk, akkor meglehetősen markáns (mondhatnánk pilzeni) íze lesz a fogásunknak. Ezt persze a finom knédli (knedlík) tompíthatja, vagyis egy igazán ízletes élményben lehet részünk. De aki nem szereti a keserű ízeket, annak azt javasoljuk, hogy inkább barna sört használjon, mert az kicsit édesebb ízű, és a sörben levő karamell miatt a komló íze nem érvényesül annyira.

No akkor konyhára fel, és készítsük el mai főfogásunkat.


Hozzávalók 2-3 személyre
60 dkg marhahús
10 dkg bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
mustár
liszt
babér levél, egész bors, boróka bogyó
vegyes szárított fűszerek (mi kevés kakukkfüvet és rozmaringot használtuk)
1 üveg azaz ½ liter finom cseh sör

Elkészítés
Az előkészítés során a felszeletelt vagy közepes darabokra vágott marhahúst sózzuk meg és klopfoljuk ki egy kicsit, majd kenjük be a mustárral. Ha van rá egy éjszakánk, be is pácolhatjuk, így porhanyósabb állagú lesz. A pácolás során a még sózatlan, mustárral megkent húsokat helyezzük egy kisebb műanyag vagy üveg edénybe és öntsük fel étolajjal úgy, hogy az olaj ellepje a húsokat, ezt követően fedjük le valamivel és tegyük a hűtőbe. Ügyeljünk rá, hogy a húsdarabok közé is kerüljön az olajból. Egyszer meg is forgathatjuk őket a pácolás során.


A fogás elkészítésekor, ha előzőleg pácoltuk a húsainkat, töröljük le az róluk az olajat és sózzuk meg őket. Ha valaki nagyon szereti a mustárt, akkor egy kicsit még tehet a húsokra belőle. Ezt követően forgassuk meg a húsdarabokat a lisztben. Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a kisebb darabokra vágott szalonnát és a felszeletelt hagymát, adjuk hozzá az összes fűszert. Ebbe tegyük a belisztezett húsdarabokat, és nagyobb lángon minden oldalukat erőteljesen pirítsuk meg, hogy egy kérget kapjanak, ami nem engedi ki a nedvességet. Ezután öntsük fel az üveg sörrel, és ebben hagyjuk fedő alatt párolódni. A marhahúsnak kb. 2 óra párolásra van szüksége, így időközönként (6-8 perc) nézzünk rá, mozgassuk meg kicsit a húsokat nehogy leragadjanak, és öntsünk hozzá kevés vizet, ha úgy ítéljük meg, hogy elpárolgott és nincs meg a szükséges mennyiség. Ha a kóstolás során nem találjuk elég sósnak, akkor ezt is pótolhatjuk még. A végén egy sűrűbb mártást és puha húsokat kell kapnunk.

A sörös marhahúst tálalhatjuk tésztával vagy rizzsel, de azért knédlivel lesz az igazi! Savanyúságot is adhatunk mellé.

Dobrou hut'!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése