Varázslatos Český Krumlov XVII. - Horní 26. - Barbakán Panzió / Krčma

Barbakán. Egy szó aminek hallatán valami ősi, titokzatos, talán még egy kicsit misztikus kép is megjelenik a lelki szemeink előtt. Mindez különösen igaz ha a szót Český Krumlov zegzugos, középkori hangulatot árasztó kis utcácskáival társítjuk. De mi is tulajdonképpen a barbakán, hol is találhatunk rá az egyik legkedveltebb dél-cseh városkánkban, és mi érdekeset is tudunk elmesélni a történetéről, múltjáról és jelenéről?
A krumlovi Barbakán, a hídtól jobbra álló épület

Nos kezdjük a barbakán szó jelentésével: A középkorban nem csak a várakat, hanem a városokat is vastag kőfalak vették körül, így próbálván védekezni az ádáz martalócok, idegen csapatok ellen. A bejutási lehetőséget értelemszerűen a városkapuk jelentették, amelyeket gyakorta masszívabb felépítménnyel, toronnyal egészítettek ki. Barbakánnak azt a jellemzően erős tornyot (henger alakú erődítést) nevezték ami a kapu védelmét látta el. Mintegy előretolt védművet alkotott, egy kis, nyaknak nevezett kőfallal csatlakozva a vár(os) falhoz. Időnként még csapóhíddal, kisebb őrtornyokkal, lőrésekkel, különálló (vizes) árokkal is ellátták. A barbakánokat főként a XIII-XV. század között emelték, később a jelentőségük a hadi-ostrom technika fejlődésének köszönhetően teljesen visszaszorult. Ma már csak nyomokban láthatunk rá példát Európában. De a barbakán szót a későbbiekben is gyakorta használták azon épületekre, amelyek a városkapuk közvetlen közelségében helyezkedtek el.
A siklósi barbakán
Český Krumlov barbakánja az egykori ún. Felső-kapu előterében állt. Maga a kapu a jezsuita szemináriumi épület (ma Regionális Múzeum) és a jezsuita színház épület (ma Szálloda a Rózsához) között foglalt helyet. A Felső-kapu eredete 1497-re datálható vissza, és a város legmagasabbra épített kaputornya volt (31,5 m). Sajnos Krumlov kaputornyai közül elsőként éppen ezt bontották le 1839-ben.
A krumlovi Felső-kapu, és későbbi hűlt helye az Egér-lyukkal (forrás: http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz)
A kőhíd túloldalán, a Moldva folyó felett meredő sziklán, részben a lejtőt követve épülhetett egykor, talán még a XIII. században a régi barbakán, amelyből a funkcióvesztés után városi lőportár lett. 1789-ben egy bizonyos Kobinger vette bérbe a várostól, majd 1800-ban Josef Ziehfreund vásárolta meg az épületet 200 aranyért. Ő egy új barokk-klasszicista stílusú, homlokzatú házzá alakíttatta át, amely ingatlan a későbbiekben sokszor váltotta a tulajdonosát. A XIX. és XX. század során több alkalommal is átalakították, az utolsó teljes rekonstrukcióra 1996-ban került sor, de már azóta is voltak kisebb-nagyobb felújítások.
Barbakán
Az utcáról nézve az épület két szintesnek tűnik, tetőtérrel ellátva, de a valóság ennél jóval bonyolultabb, hiszen az utca szintje alatt még több emeletnyi pincerész is megtalálható, sőt egy másik régi épületrész is hozzátartozik. Az épületrészek közötti lépcsőn lehet lejutni a Barbakán Kocsmának (Krčma) helyet adó teraszra (innen is csodás a kilátás), illetve pince szintre, valamint egészen a Moldva partjára, az Egér-lyuknak is hívott kis mesterséges csatornához, amely az ómega alakba kunkorodó folyóágakat köti össze.
Barbakán teraszkert
A Városi Színházzal szemben elhelyezkedő Barbakánban a földszinten és az emeleten, illetve tetőtérben panzió üzemel, míg a pincerészeken a már említett szintén Barbakánnak nevezett igen színvonalas és izgalmas vendéglátóhely foglal helyet. Ez utóbbinak a felkeresését nem csupán a csodás belső fali dekorációk, a középkori falak nyújtotta varázslatos atmoszféra, és az ízletes ételek miatt ajánljuk. A Barbakán tulajdonosai, üzemeltetői ugyanis felvidékiek azaz szlovákiai magyar származásúak, így itt módunk nyílik magyar nyelvű étlapok használatára, sőt egy-egy pincér esetén akár a magyarul történő rendelésre is. Ez bizony sok-sok honfitársunk számára jelenthet nagy könnyebbséget.
Hangulatos Krčma belső
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Barbakán felkeresését, de ha egyszer már ott járnak feltétlen hivatkozzanak a Csehország, nem csak Prágára, hátha az ingyen reklámért legközelebb egy korsó sörrel megjutalmaz minket a Barbakán gazdája!

1 megjegyzés:

  1. A legnagyobb kiralysag volt a Barbakan de ha jol tudom, bezart. Nektek van informaciotok rola? Nagy kar erte, a varos legjobbja volt, minden szempontbol:(

    VálaszTörlés