A híres cseh üvegipar és a Papillon ékszerek találkozása

A cseh üvegipar és termékei messze földön híresek, így valószínűleg csak kevesen vannak, akik még nem hallottak a Bohém földön készült kristály poharakról, csillárokról és egyéb üveg dísztárgyakról. De vajon ugyanennyire ismertek-e a cseh kristály- és üveggyöngy ékszerek is? Valószínűleg nem, ezért most szeretnénk egy kis ízelítőt adni a cseh alapanyagokból készíthető ékszerekből, már csak azért is, mert az ékszerkészítés manapság reneszánszát éli hazánkban is. Cikkünk megírásához az alapötletet egy ihletett fiatal hölgy szépséges ékszerkollekciói adták, olyan ékszerek, amelyek elsősorban cseh alapanyagokból készülnek. De erről bővebben majd egy kicsit később szólunk, előbb következzék egy kis történelem. 
 
Alhambra - ékszer szépség a Papillontól, cseh üveggyöngyökből

A cseh üvegkészítés már a XIV-XVI. században elkezdődött, akkoriban még az erdőkben felállított kis kemencékben, üveghutákban készítették a sárgásbarna és zöldes árnyalatú üvegeket. A kézművesség hamar fejlődésnek indult ezen a vidéken, és ennek köszönhetően a cseh üvegkészítő mesterek folyamatosan fejlesztették gyártási eljárásaikat, mígnem kidolgoztak egy forradalmi újdonságot, a metszés és csiszolás technikáját. Ez a világszerte elterjedt technika az üvegek igen gazdag díszítési lehetőségét teremtette meg.

A korabeli „technológusok” a XVII. század végén felfedezték a kálium-karbonát – közkeletű nevén hamuzsír - segítségével készített üveget, amely később a „cseh kristály” elnevezést kapta. Az üveg különlegessége, hogy viszonylag gyorsan megkeményedik, szilárdabb és tündöklőbb mint az eredeti üvegkristály, a keménységének köszönhetően pedig kiválóan csiszolható. Ez az alapanyag tette lehetővé a cseh üvegipar világhíressé válását. 
 
Alapanyagok színes, széles választéka
A nagyobb üveggyárak elsősorban Csehország északi részén alakultak ki, amelyek között mindenképpen meg kell említenünk a Ludwig Moser által, 1857-ben polírozó és gravírozó műhelyként alapított céget, amely 35 évvel később már 400 alkalmazottat foglalkoztatott. A történelem viharait is átvészelő Moser gyár termékei uralkodó családok, hírességek, pápák asztalait és szobáit díszítették és díszítik a mai napig is.

Ludwig Moser
A Jizera-hegység lábánál található a másik nagy üvegbirodalom, amely gazdag erdőivel és nyersanyag lelőhelyeivel csábította Jablonec nad Nisou környékére az iparos mestereket. Ezen a vidéken is már a XVI. századtól folyt a szorgos üvegmegmunkálás. A térségben a Riedel család egy vezető vállalatot hozott létre, amely a mai napig, immáron 11 generáció óta készíti a termékeit. A Riedel család a XVIII-XIX. században főleg üvegpoharak gyártásával foglalkozott több gyárat is alapítva a régióban. 1894-től az ifjabb Josef Riedel vette át a gyár irányítását, aki jelentős fejlesztés révén 600 színárnyalat gyártására tette képessé az alkalmazott technológiákat. A színes üveg rudakból gyöngyöket készítettek, amelyet ékszerkészítéshez használtak fel. A gyár virágzásának és fejlesztéseinek a II. világháború vetett véget. A tulajdonost Walter Riedelt 1945-ben letartóztatták és Oroszországba hurcolták, majd ottani gyárakban használták fel a tudását. 1955-ben visszatérve, fiával együtt Ausztriában folytatta az üveggyártást. A cég a mai napig a Riedel család vezetése alatt áll és világcéggé nőtte ki magát, bár ékszer alapanyagokat ma már nem gyártanak.

Daniel Swarovski
Jablonec nad Nisou és környéke az 1800-as évek elején vált az ékszerkészítéshez használt alapanyagok előállításának Mekkájává, és a század végére már közel 150 környékbeli kereskedőház szállította a világ legkülönbözőbb pontjaira a gépi eljárással csiszolt üveggyöngyöket. Ehhez a sikerhez sok más mester mellett Daniel Swarovski is hozzájárult, aki szintén ezen a vidéken, egészen pontosan Jiřetín pod Bukovouban született. Swarovski az édesapja üvegvágó gyárában tanulta ki a mesterséget, a jelek és a hírneve alapján nem is akárhogy. Kettejük nevéhez fűződik az első elektromos vágógép szabadalmaztatása, amely jelentősen megkönnyítette az ólomkristály darabolását.

A XX. század történelmi viharai miatt sok neves üvegműves és ékszeralapanyag készítő család hagyta el Csehországot, de az üveggyártás még a kommunizmusban sem állt le. A gyárak ma is gőzerővel működnek, és szerencsére hazánkban is elérhetőek akár az ékszerkészítéshez, akár a lakás-díszítéshez, az ünnepi asztalok fényének emeléséhez szükséges kiváló cseh üvegipari termékek.

És most térjünk vissza a cikkünk elején már megemlített ihlethozó hölgyre név szerint Pap Ilonára, akinek az ékszerkészítés az önkifejezés egyik nagyon fontos módjává vált. Elbeszélgetve vele megtudtuk, hogy mindig is nagyon szerette a szép ékszereket és régóta foglalkoztatta már a gondolat, hogy maga készítse el a kedvenc darabjait. Nem sokkal a kisfia megszületése után kezdte el érezni, hogy muszáj valami kézzelfogható dolgot alkotnia, olyat, ami maradandó, ami esztétikai élményt okoz a számára, amellyel szavak nélkül is kifejezheti magát és érezheti a szabadságát. Az anyaság létrehozott benne egy mély alkotási vágyat, amely az ékszerek készítésében teljesedett ki, megérlelte és kreatívabbá tette őt. A plusz öröm pedig, hogy mások számára is láthatóak ezek az ékszerek.

Főnícia kollekció
A cseh alapanyagokról az az általánosan elterjedt nézet, hogy igen jó minőségűek. Ilona közülük elsősorban az üveggyöngyöket és az ásványgyöngyöket kedveli, mivel ezek nemesebb anyagból készülnek, így időtállóbbak is. Számára ez azért fontos, mert így az ékszerei hosszú életűek és tartósak lesznek. A drágább cseh üveggyöngyökkel könnyebb dolgozni, mert szépen, egyenletesen vannak megmunkálva más, olcsóbb, ázsiai eredetű gyöngyökhöz képest, pontos kidolgozásuk miatt megbízhatóbbak, nem tartogatnak váratlan meglepetéseket munka közben.

KorodIlus a Papillontól!
A fejlődés az ékszerkészítés terén gyors volt a számára, eleinte csak magának és a saját örömére készített ékszereket, de mostanra már egyre nagyobb az érdeklődés az általa tervezett és készített ékszerek iránt. A közelmúltban készült el az ékszereinek egy saját Facebook oldala Papillon Ékszer néven, ahol megtekinthetjük az eddigi kollekciókat és leadhatjuk rendelésünket. Valamennyi ékszere egyedi tervezésű, általában 3 vagy 4 darabos kollekciókat készít, melyben összetartozik a nyaklánc, a fülbevaló, a gyűrű és a karkötő, de vannak önmagukban álló darabok is.

A vonzó Tekla gyöngysor
Reméljük sikerült egy kis betekintést nyújtanunk a cseh üveggyártás gazdag történetének egy kicsiny szeletébe, az üvegtermékek felhasználási módjába. Jó gyönyörködést kívánunk mindenkinek! Ilonának pedig köszönjük a szakértő támogatást és sok szép ékszer készítésére biztatjuk a továbbiakban is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése