Vonuló madarak // influenza // zaklatás // amerikai média // olvasás

Az enyhe télnek és a korán érkezett tavasznak köszönhetően a vonuló madarak a vártnál jóval hamarabb térnek vissza Csehországba (és persze Magyarországra is). Amíg a seregélyek általában március első felében jelennek meg Bohemiában, addig idén már február közepén látni lehetett őket. Ami még inkább sokkoló, hogy a napokban fehér és fekete gólyákat is megfigyeltek, amelyek rendszerint csak április elején érkeznek meg hosszú afrikai vándorlásukból. Velük párhuzamosan a Dél-Európában telelő mezei pacsirták is már elfoglalták a helyüket morvaországi „otthonaikban”.

Az év első cseh gólyáinak egyike (forrás: Deník)
  • A vírusok terjedésének kedvező enyhe téli időjárás ellenére is igen alacsony volt a tél folyamán a csehországi influenza megbetegedések száma. Amíg tavaly ilyenkor sajnálatosan már 100 ember életét követelte a kór, addig idén szerencsére csupán egy ember vesztette életét influenza vírus fertőzés következtében.
  • A STEM/MARK februári felmérése szerint a cseh fiatalok csaknem fele vált már a cyberbullying azaz az elektronikus zaklatás áldozatává, és mintegy egyharmadukat legalább hetente egyszer támadják meg. Az áldozatok zaklató telefonokat, SMS-eket, e-maileket, Skype üzeneteket, közösségi oldalakon gyalázó üzeneteket kapnak, megalázó posztokat jelentetnek meg róluk vagy egyéb támadásban részesülnek. A 15 és 59 év közötti lakosság körében elvégzett közvélemény-kutatás megállapította, hogy az áldozatok 46%-a 29 év alatti. A 30 és 44 év közötti emberek harmadát, míg az e fölöttiek mintegy 20%-át érte már elektronikus zaklatás.
  • Az amerikai média embereinek földrajzi ismeretei vissza visszatérően igen gyérnek bizonyulnak. Ez történt a napokban is, amikor a neves kábel TV társaság az MSNBC az ukrán helyzet megvitatásakor egy olyan térképi illusztrációt használt, ahol az 1993 óta nem létező Csehszlovákia látható. Ez persze nem az első ilyen jellegű eset. Volt amikor Csehországot Svájcnak feliratozták, de jól emlékezhetünk arra is, amikor a bostoni maratonon történt merénylet kapcsán az amerikaiak tömegei, köztük a médiumok dolgozói is sikeresen keverték össze Chechnya-t, azaz Csecsenföldöt a Czech Republic-al, azaz a Cseh Köztársasággal. Ugyanezt az alapvető ismerethiányon alapuló kínos tévedést követte el még 2005-ben Sharon Stone amerikai színésznő is a Karlovy Vary filmfesztiválon elmondott beszédében. No igen, az amerikaiak nem éppen az alapvető földrajzi tudásukért szerethetők.
    Üzenet az amerikaiaknak: Már 21 éve nincs Csehszlovákia...
  • A közvélemény-kutatások szerint a 9 és 14 év közötti cseh tanulók mintegy fele tekint az olvasásra úgy, mint egy szórakozási formára. Ugyanakkor a gyerkőcök 18%-ának sajnos csupán a tömény unalom jut az olvasásról az eszükbe. Ez utóbbi elsősorban az egyéb, „izgalmasabb”, és könnyebben gyakorolható szórakozási lehetőségek (film, internet, Facebook, számítógépes játékok) rohamos térnyerésének köszönhető. Az olvasás népszerűsége tekintetében is kiemelt szerepe van a családi háttérnek. Ott ahol a szülők rendszeresen olvasnak, a gyermekük is jobban követi a példájukat. Ahogyan egyre nőnek a gyerekek, úgy csökken az olvasók aránya, de ők viszont egyre több időt töltenek el könyvek felett. Emellett összességében megállapítható, hogy az Internet átveszi az információ forrás szerepét a könyv és más írott termék felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése