Hogyan legyél cseh – 12 „könnyű” lépésben!

Az alábbi humoros összeállításhoz az öt éve Prágában élő Ricky Yates (http://rickyyates.com) blogján egy esztendővel ezelőtt megjelent cikket (How to be Czech in 10 easy steps) vettük alapul, és egészítettük ki saját megjegyzésekkel, valamint további 2 ponttal. Ahogyan azt az eredeti írás olvasása után beérkező kritikákban is olvashattuk ez a 10-12 lépés nagyon is találónak bizonyult. A legtöbb pontot még maguk a csehek is szórakoztatóan igaznak találták, persze hozzátéve azt, hogy rájuk ezekből csak egy-egy vonatkozik.

No de akkor lássuk, hogy mit kell tennünk ahhoz hogy igazi csehek lehessünk:
  1. Igyunk sört! Ha van amit nem kell megmagyaráznunk, akkor ez az a lépés. A csehek köztudottan világelsők a sörfogyasztásban, amit a maguk részéről nem is tekintenek alkoholnak. A sör, az sör, egyedülálló teremtmény. Szóval ha csehek akarunk lenni, feltétlenül meg kell szeretnünk a sört. Ugyan Jiří Menzelről tudjuk, hogy ő nem igazán kedveli a folyékony kenyeret, de mint tudjuk a kivételek erősítik a szabályt. És bizton állíthatjuk, hogy Csehországban igen kevés kivételről van csak szó. A sörivás szeretete mellett azonban meg kell még tanulnunk csehül inni. A korsót, poharat mindig tegyük a söralátétre! Ugyan nem mindenhol, de sok helyen dívik az a szokás, hogy ha egy bárban magunk elé teszünk egy alátétet akkor automatikusan kihozzák a sörünket, mindenféle külön kérés nélkül. 

  2. Rendelkezz valamilyen címmel! A neved előtt feltétlenül tüntess fel valamilyen titulust. A mérnököktől, a különféle kis-nagy doktorátussal rendelkezőkön át az egyszerű irodai dolgozóig mindenki büszkén a neve elé teszi a JuDr, Ing, vagy éppen a Mgr. előkét. Azaz ha igazi cseh akarsz lenni tegyél szert valamilyen címre.

  3. Öltözz úgy mint a csehek! A hölgyeknél előírás, hogy a felvett szoknya vagy ruha semmiképpen se legyen hosszabb mint combközép. Mindegy hogy fiatal vagy már érettebb a nő, a szabály nem változik. Másik fontos cseh öltözködési szabály, hogy a ruhadarabon, mindegy hogy merrefelé, de legyen valamilyen hasíték. Télvíz idején pedig magas sarkú csizma, továbbá a csizma szájáig épp hogy elérő farmer vagy más nadrág a kötelező darab. A férfiak öltözködési kódja egyszerűbb, azaz jóformán nincs. A lényeg azonban, hogy egy cseh férfi ne költsön sok pénzt a fodrászra. Akárhány éves is, növesszen hosszú hajat, kösse lófarokba, és készen is van.

  4. Mindig vedd le a cipődet ha egy lakásba/házba belépsz! Ez talán sok külföldinek szokatlan dolog, de nekünk magyaroknak pite könnyű feladat, hiszen Magyarországon is csaknem általánosan dívott / dívik az a szokás, hogy a lakásba nem megyünk be cipővel. Ha csehek akarunk lenni, akkor elég csak felmelegíteni ezt a viselkedésünket. Azért ne a lakás előtt, hanem csak az előszobában hagyjuk a cipőinket, különben úgy járhatunk mint amikor a becskei buddhista táborban a szertartáson buzgón résztvevő népek cipőinek (persze csak a jobb minőségűek) lába kélt egy környékbeli család „gyűjtögető” tagjainak jóvoltából.


  5. Legyünk sportosak! Ahhoz, hogy igazi csehek lehessünk feltétlenül át kell vedlenünk „sport lédivé” és „mister sporttá”! Mindegy, hogy mit mozogsz, de meg kell mozdítani a végtagjaidat. Séta, kocogás, kerékpározás, görkorizás, az eszköz nem számít! Teniszezz, focizz, korcsolyázz vagy hokizz. Mozognod kell! Amit tegyük hozzá nem is árt az amúgy kevéssé egészséges, ám annál finomabb tradicionális cseh ételek és persze a temérdek sör elfogyasztása után.


  6. A hétvégét a faházadban töltsd! Ha igazi cseh akarsz lenni, akkor péntek kora délután hagyjál ott csapot-papot, szedd össze a cókmókod, csapd a hónod alá a családod és uzsgyi, spurizz el a család vidéki faházába. Lehet az kisebb chata, vagy nagyobb chalupa nem számít! Ott kell, hogy töltsed a hétvégéd, gyakorta nagyobb családi körben.

  7. Élvezd a természetet! Még ha nincs is lehetőséged a hétvégét faházban tölteni, akkor is muszáj kiutaznod a természetbe! Egy igazi cseh nem csak kiutazik a természet lágy ölére, de élvezi is az ott töltött időt! Szóval legyél bármennyire is agorafóbiás, vagy panel lakás függő, ha cseh akarsz lenni nem tehetsz mást mint hogy vonatra szállsz, kocsiba ülsz és irány a természet! Egy kis gyalog túra, evezés-kajakozás a folyón, tekerés a bicajon, síelés, mindegy mit csinálsz, csak élvezd a természetet!


  8. Szerezz be egy kutyát! No ez a feladat se nehéz egy átlag magyar embernek, hiszen mi még talán a cseheket is felülmúljuk a kutyatartásban, és ezzel párhuzamosan a kóbor kutya termelésben. Így ahhoz, hogy csehek lehessünk nem kell mást tennünk, csupán maradjunk magyarok, de ne hajítsuk el a megunt kutyáinkat vagy a nem várt szaporulatot.

  9. Olvass, bárhol is vagy! Egy cseh ember ha csak teheti olvas, és nem csupán otthon a kényelmes karosszékében vagy elalvás előtt az ágyában. Egy cseh akár buszon, villamoson, metrón utazik, akár éppen sétál, mindenféle tevékenység közepette követi a papíron rögzített sorokat. Így ahhoz, hogy cseh lehess, el kell sajátítanod az olvasás, mint szinkron tevékenység művészetét!


  10. Beszélj csehül! A cseh nyelv igen nehéz dió még a magunk fajta szintén kutya nehéz nyelvet bírók számára is. Pedig ha cseh akarsz lenni, akkor nincs más mint, hogy megtanuld ezt a furcsa hangzású, de szép nyelvet! És ha már próbálkozol a beszéddel, akkor azt tedd nyelvtanilag helyesen, mert rögtön érkezik a határozott, nevelési, tanítási célzatú helyreigazítás. Nem jedna, hanem jeden, nincs kegyelem! Tanuld meg a nyelvet és használd jól!

  11. Dohányozz! Minden korábbi egészséges életmódra buzdító tanáccsal ellentétben ahhoz, hogy igazi cseh lehess, muszáj füstölnöd! És nem csupán a sör mellett, hanem bármikor, bárhol, bármilyen helyzetben! Ez a szabály azért már kissé vesztett a kötelező értékéből, de a csehek mindez idáig kétségtelenül ellenálltak a dohányzást korlátozó EU-s ajánlásoknak.

  12. És végül ahhoz, hogy igazi cseh legyél politizálnod kell, de szigorúan csak passzívan! Szidd a politikusokat, korhold a pártokat, de nehogy valami aktív politikai szerepvállalásra ragadtasd el magad. Hagyd a politizálást a nem csehes csehekre!

Nos ennyi a 12 lépés a csehhé válás útján! Önök hol tartanak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése