Prágai turizmus // Oroszok Csehországban // Brit és dán turisták // Kisvakond // Vidra a Prágai Állatkertben // Mária Terézia emlékmű

  • Prága városa turisztikai szempontból igazi nagyüzemet bonyolított le 2013 utolsó és 2014 első hetében. A Prágai Információs Szolgálat tájékoztatása szerint mintegy 120 ezer turista érkezett a cseh fővárosba. A legtöbb, karácsonyt és újévet itt ünneplő vendég Oroszországból, Németországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából látogatott el ide. Egyedül az Óvárosi Városházát mintegy 30 ezer ember kereste fel ebben az időszakban. A turisták túlnyomó többsége – szerintünk botor módon - nem hagyta el Prágát.
  • Az oroszok Csehország iránti érdeklődése ha nem is töretlen ütemben, de továbbra is fokozódik. 2013-ban 750 ezren érkeztek az országba, de az érdeklődés ennek mintegy a kétszerese volt. Egyedül december 24. és 31. között 157 repülőgép landolt tele jobbára pénzes oroszokkal. Az orosz turistákat a sörfesztiválok, a kulturális események, a történelmi és kulturális értékek és alapvetően a minőségi szolgáltatások vonzzák az országba.
  • A brit és dán fiatal turisták nem aratnak hatalmas sikert a prágaiak körében. Mind a hatóságok, mind a lakosság egyre inkább tart attól, hogy az olcsó árak, valamint a még olcsóbb sör árak miatt ideözönlő brit és dán diákok egyre erősödő ütemben fogják folytatni kevéssé áldásos tevékenységüket. A túlzottan nem kulturált, kifinomultabb igényekkel nem rendelkező diákok rendszeres sportja, hogy a könnyen elért alkohol mámorukban törni zúzni kezdenek, amivel igen nagy károkat okoznak a fővárosban. Eleddig a közterületi rongálásokon kívül számos szálloda belseje látta a kárát. A cseh hatóságok ugyan a legszigorúbb fellépéssel fenyegetik őket, de félő ez egyelőre kevés lesz a megfékezésükre.

  • Az 1950-es években Zdeněk Miler által alkotott Kisvakond figura nem csak Csehországban és Európa más országaiban (köztük Magyarországon) ért el komoly népszerűséget hanem meghódította az ázsiaiak szívét is. Kínában olyannyira nagy a lelkesedés a vakond iránt, hogy még Jiří Rusnok, cseh miniszterelnök is felhasználta a közelmúltban a cseh-kínai üzleti kapcsolatok erősítése, a kínai befektetők bevonzása érdekében.

  • A Prágai Állatkert Indonézia Dzsungel Pavilonjába ritkán látható lakó érkezett egy simaszőrű vidra hölgy személyében. A vidrafélék között a második legnagyobb faj tagja az egyedüli példány akit jelenleg európai állatkertben meg lehet tekinteni. A tervek szerint hamarosan társa is lesz bízva abban, hogy előbb-utóbb igazi cseh simaszőrű vidra szaporulattal lesz az állatkert gazdagabb.

  • Prága hatos számú kerülete azt tervezi, hogy emlékművet emel a néhai császárnő, az egyedüli nőnemű cseh (és magyar) uralkodó Mária Terézia tiszteletére. A kerület szóvivője, Adam Halmosi tájékoztatása szerint az uralkodói szobrot a prágai Vár közelében újonnan épített óriás alagút, a Blanka felett kialakítandó téren állítanák fel. A kerületben ugyancsak tervezik a szarajevói merényletben életét vesztő, és ezzel az első világháború kirobbantásának apropójául szolgáló Ferenc Ferdinánd főherceg -trónörökös feleségének Sophie Chotek (azaz Chotek Zsófia) grófnő szobrának felállítását is. A grófnő a férjével együtt vesztette életét a politikai merényletben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése