Cseh foci // Kerry Csehországban // Drága a krumpli // Zeman a Philip Morrisnál // Gettó Múzeum // Javul a környezet állapota

  • Magyarországhoz hasonlóan Csehország futball válogatottja sem vesz részt a jövő évi brazíliai világbajnokságon. Hiába nyertek Málta, majd az utolsó selejtező mérkőzésen Bulgária ellen, a csoportjukban – akárcsak mi – a harmadik helyet szerezték meg Olaszország és Dánia mögött. De legalább nekik nem volt nyolc.
    Nekik sem sikerült, pedig még a nyelvük is kilógott
  • Cameron Kerry, az Egyesült Államok külügyminiszterének (John Kerry) öccse Csehországba érkezett, hogy felkutassa családja őseit. Nagyapja egykor az észak-kelet csehországi Horní Benešovban született, és a XX. század elején emigrált az amerikai kontinensre.
  • A rendkívül rossz termés miatt a krumpli árának drasztikus emelkedése várható Csehországban. 1993 óta először fordult elő, hogy 600 ezer tonnánál kevesebb burgonyát tudtak betakarítani, ami több mint 20%-al kevesebb mint a tavalyi év termés eredménye. Ez egy olyan országban, ahol a fejenkénti éves krumpli fogyasztás meghaladja a 70 (!) kilót, több mint gyomorba vágó kérdés.
    Krumpli, te drága!

  • Miloš Zeman cseh elnök megkezdte országjáró körútját, amelynek keretében valamennyi régiót felkeresi. Közép-Csehországban többek között ellátogatott Kolínba, a szülővárosába, valamint a kutná hora-i Philip Morris gyárba. A látogatás során bírálta az EU dohányzás visszaszorítását célzó intézkedéseit, mondván, hogy mindezek csak az illegális dohány kereskedelem megerősödéséhez vezetnek.
    Elnöki rágyújtás

  • A cseh kormány jelentése szerint a környezet állapota 2012-ben jelentősen javult, elsősorban a gazdasági recessziónak köszönhetően. Az üvegház hatást okozó gázok kibocsátása 1990 óta a legalacsonyabb értéket mutatja. Közel 10%-al esett vissza a veszélyes hulladék kibocsátás, és vízfelhasználás.

  • Kanada hamarosan ismét eltörli a cseh állampolgárok beutazási vízum kötelezettségét. Mint ismeretes az észak-amerikai ország négy évvel ezelőtt, a csehországi romák emigrációjának csúcsán vezette be az intézkedést, amely ellen a cseh kormány az EU-n keresztül is tiltakozott.

  • A terezíni Gettó Múzeum szerdán nyitotta meg új kiállítását, amelynek fő témája az egykori náci koncentrációs táborban szolgáló tisztek és őrök. A kiállítás bemutatja az őrök 1945 utáni sorsát is. 1941 és 45 között mintegy 155 ezer, Európa minden szegletéből élő zsidót deportáltak Terezínbe, a Lengyelországba vezető végső útjuk előtt.

2 megjegyzés: