Gombaszedés, az össznépi cseh sport

Itt van az ősz, itt van újra, az időjárás csapadékosabbá és hűvösebbé változott, aminek köszönhetően a hagyományos őszi gombász idény is kezdetét vette, kitartva az első október végi - novemberi komolyabb fagyokig. Csehországban járva az erdők melletti utakon a forró nyár után ismét „gombamódra” megszaporodtak a parkoló autók, amelyek csomagtartója a gazdáik zsákmányára vár, egyre több ember keresi fel fonott kosarával az erdőket. Amíg Magyarországon inkább csak a megélhetési problémák miatt szedik a természet ezen csodáját, addig Csehországban az évszázadok alatt valóságos nemzeti sporttá nőtte ki magát a gombák utáni vadászat. Régebben a gombát a szegény ember húsának is hívták, hiszen a természet bőséggel biztosította ezt a kiváló „húspótlót”. Ma már azonban nem csak emiatt szedik, hanem egyben kiváló családi programot is jelent a természetjárással összekapcsolt gombászás. Sokkal jobb és egészségesebb program, mint a számítógép vagy a TV monitorját bámulni.

Gombaszedéssel összekötött természetjárás

A cseh lakosság csaknem 70%-a szed több kevesebb rendszerességgel gombát (legalább évente egy alkalommal). És ez nem csak a vidéken élők sportja, hobbija, kikapcsolódása. A prágai lakosok sokasága is kapja magát és megy el a főváros környéki erdőkbe egy kis kalapos csemegét szedni. Egyedül 2008-ban a becslések szerint 25 millió kilogramm gombát szedtek az ország erdőterületein, ami egy igen irdatlanul nagy mennyiség (a teljes magyar termesztett (!) gombamennyiségnél több!). A 80-as években az ipari létesítmények működése okozta savas esők a cseh ehető gombák egy jelentős részét a kipusztulás szélére sodorták, de szerencsére mára már újból elszaporodtak.

Kis szépségek a fonott kosárban

A cseh gombaszedegetők többnyire amatőrök, de szép számmal vannak köztük vérprofik is. Ez utóbbiak hajnalok hajnalán kelnek és degeszre szedik a kosaraikat, míg a későn kelő amatőrök könnyen hoppon és „éhen” maradhatnak. A profik soha nem árulják el, hogy hol van a kincsesbányájuk és igyekeznek a szedés után a helyszínt is olyanná tenni, ami nem fedi fel, hogy micsoda bőtermő területről van szó. Egy profi gombaszedő végül is olyan mint egy titkos ügynök. Ma már a büszke gombavadász nem csak leszedi, hanem a legkiválóbb példányokat rögtön le is fotózza, és a neten közre is adja. A trófeavadász gombászok között egy igazi „ki szedett ma nagyobb gombát” verseny alakult ki.

Profi "teríték"

Minden gomba ehető, egyszer...tartja a közmondás. Sajnos ez hazánkban évente több mint száz ember esetében maga a véres valóság. A gombaszedés amúgy igen kedves, hasznos időtöltése ugyanis akár már egy mérgező gomba leszedésével is tragédiába fordulhat. A csehek sokasága tanulja a gombafelismerést és számos honlap áll a lakosság rendelkezésére (pl. a hivatalos Cseh Mikológiai (Gombász) Társaság honlapja a www.myko.cz). A különféle tanfolyamokon sok esetben kifejezetten a nyugdíjas korú emberek tanulják az ehető-nem ehető gombák megkülönböztetését. Kerüld az élénk zöld, vagy piros kalapút, keresd a barnás-fehéreset mondhatnánk általánosságban, de óva intünk bárkit hogy alapos ismeretek nélkül nekiálljon mindenféle gombák összeszedésének, és ezzel együtt az ő és mások élete kockáztatásának.

Gombász tanfolyam, nem csak 20 éveseknek!

Csehországban a leggyakoribb ehető gombafajok közé tartozik a Boletus edulis azaz ízletes vargánya, amit igyekezzünk nem összetéveszteni az epeízű vargánya testvérével, a nevéből sejthető, hogy miért. Finom étel készíthető ugyanakkor a Boletus badiusból, a barna tinóruból, ugyanakkor mellőzzük el a Boletus-féle gombák rossz fiújának, a sátán tinórunak a le-, pontosabban felszedését. A cseh erdőkben gyakorta találkozhatunk sárga rókagombával, nagy őzlábgombával, amelyek igazán jó ízűek és aránylag könnyen felismerhetőek. De kerüljük el messziről a mérgező légyölő galócát, vagy éppen a párduc galócát, amelyet egy avatatlan szem elég könnyen összetéveszt az ehető piruló galócával.

Zamatos trófeák

Ha Csehországban csatlakozni szeretnénk a helyi gombaszedő különítményekhez, és jómagunk is vadászni kezdünk, akkor természetesen a megfelelő gombaismereten túl nem árt még néhány dologra odafigyelni. Ha valahol látunk egy „Zákaz vstupu” feliratot, akkor az tényleg azt jelenti, hogy Tilos a belépés! Ne próbálkozzunk, mert könnyen igen kellemetlen szituációba keveredhetünk. Az erdők túlnyomó többsége szabadon járható, így ilyen táblát leginkább csak Nemzeti Parkban vagy katonai gyakorló területen láthatunk.

A szép, de veszélyes légyölő

A másik szabály, hogy tanuljunk meg helyesen gombát szedni, főleg ha egy cseh van a társaságban. Ha úgy próbáljuk letépni, mintha egy szál virág lenne, könnyen kaphatunk a fejünkre a hozzá nem értésünk miatt. Tessék az ujjakat vagy a kést a tönk körüli földbe bemélyeszteni és úgy kitolni onnan a gombát. Állítólag a helyes gombaszedési technika családi titok, és apáról fiúra száll, de viccen kívül igenis célszerű megtanulni, hogy miként lehet épen, egészségesen eltávolítani a földből a gombát.

A helyes gombaszedés

Mindezek után, nincs is élvezetesebb annál, hogy vasárnap reggel gombászni induljunk a családdal, vagy akár egyedül, hazaérve a friss zsákmányból egy ízletes-zamatos gombás tojást falatozzunk, majd visszadőljünk az ágyunkba egy kis vasárnapi pihenőre, remélhetőleg nem a frissen szerzett gomba okozta hallucinációkkal terhelten.

2 megjegyzés:

  1. Valóban a csehek előrébb vannak a gombák iránti rajongásban, de azért mi is zárkózunk fel. Egyre több a szenvedélyes gombász, akik évente több alkalommal is találkozhatnak a rendezvényeken. Meglepően sokan jelentkeznek a gombaismereti tanfolyamokra. Tehát fejlődünk a negatív hírek ellenére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea! Köszönjük a megjegyzését! Én magam is örömmel tapasztaltam, hogy a baráti körömben egyre többen jelentkeztek tanfolyamra és járják az erdőket. Ugyanakkor sajnos nem találtam semmilyen adatot a magyar gombaszedéssel kapcsolatban. Ha Ön esetleg tud valamit, kérem ossza meg velünk! Köszönettel és üdvözlettel: Munkácsi Zsolt

      Törlés