Főzzünk magunknak knédlit!

Az előző cikkünkben szinte egy teljes menüt állítottunk össze knédliből, így itt az ideje, hogy átadjuk a főzés szerelmeseinek a terepet! Tessék bátran próbálkozni a knédli elkészítésével, hiszen a knédlit, mint igazi házi tésztát, a cseh háziasszonyok manapság is gyakran otthon készítik el. Idő hiányában persze rendelkezésre áll náluk a szupermarketek polcain a friss, félkész változatok minden formája, de azért az otthon készített az igazi! Természetesen kaphatóak boltokban instant knédli porok is, de az igazi cseh háziasszonyok szemében elég alantas cselekedet ilyen knédlit az asztalra tenni.

A monda szerint ugyan csak Csehországban lehet igazán jó knédlit készíteni, az idegen földön tett próbálkozások ugyanis nem biztos, hogy elsőre sikeresek lesznek, de mi azért mindenkit biztatunk, hátha Önök lesznek az első kivételek és már elsőre is ehetnek a finom saját készítésű knédlijükből.


A főzéshez álljanak itt segítségül a legfontosabb alap receptek. Amennyiben további knédli
specialitásokra kíváncsiak írjanak nekünk bátran! 


Kenyér knédli – Morvaországi családi recept

Hozzávalók:
1 kg rétesliszt, 2 db tojás, kb. 5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, só, kevés cukor, 5 db zsemle

Elkészítés:
Tegyük az átszitált lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Kisebb méretű edénybe melegítsünk meg egy kevés tejet, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezalatt vágjuk kockára a 2-3 napos szikkadt zsemléket. Miután feljött az élesztő, öntsük a tálban levő liszthez, és dolgozzuk össze a tésztát a maradék langyos tejjel. Dagasszuk amíg kicsit levegősebb lesz, majd a zsemlekockákat is adjuk hozzá, és így is dagasszuk még további 3-5 percig. Meleg helyen kb. egy órát hagyjuk megkelni. 

Kelesztés után formázzunk belőle rudakat. Ebből a mennyiségből 4-5 rudat készíthetünk. Kis pihentetés után lobogó forró vízbe téve főzzük 14-15 percig. Ez alatt legalább egyszer fordítsuk meg őket. Miután a vízből kivettük, azonnal szurkáljuk meg pár helyen villával, hogy a gőzök távozni tudjanak belőle és ezzel még könnyebb legyen a knédlink, és kenjük meg vékonyan olajjal. Éles vékony késsel, de inkább cérnával vagy selyem szállal vágjuk szeletekre. 

Burgonyás knédli 

Hozzávalók: 90 dkg burgonya, 4dkg vaj, 12 dkg rétesliszt vagy búzadara, 10 gramm só, 2 tojás
www.selkabasta.cz
Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk és még melegen egy nagyobb tálba reszeljük. Adjuk hozzá a réteslisztet vagy búzadarát, a sót és a vajat. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, és nyújtódeszkán alakítsunk belőle 3 db rudat. Forrásban lévő sós vízben főzzük 15-20 percig, közben legalább egyszer fordítsuk meg. Ha elkészült, még melegen cérnával szeleteljük fel. Azonnal tálaljuk. 

Karlsbadi knédli – klasszikus változat Václav Malovický: Švejk, útleíró szakácskönyvéből 

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 6 tojás, 50 dkg liszt, 3-4 db zsemle, só


www.m-recepty.cz
Elkészítés: A vajat a sóval keverjük habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá a 6 tojás sárgáját és a lisztet. Gyúrjuk tésztává, és ezt követően adjuk hozzá a kockára vágott és vajon megpirított zsemléket és a habbá felvert tojásfehérjéket. Egy vászon anyagot vagy tiszta, csak erre a célra használt konyharuhát vajjal kenjünk ki, és öntsük rá a tésztát. Tekerjük össze úgy, hogy rúd formájú knédlit kapjunk. Kötözzük össze az összecsavart, konyharuhába zárt knédlit, hogy tömör legyen, és forrásban levő sós vízbe téve kb. 1 órán át főzzük. 

Gyümölcsös knédli

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 20 g élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, kb. 70 dkg gyümölcs (félbevágott sárgabarack v nagyobb eper v friss áfonya v felezett szilva) 

A tálaláshoz: 10 dkg porcukor, 15 dkg kemény sajt, 10 dkg olvasztott vaj


www.prodejknedliku.cz
Elkészítés: A lisztet szitáljuk egy tálba, közepébe készítsünk egy mélyedést. Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot és öntsük le kevés langyos tejjel. Hagyjuk meleg helyen felemelkedni. Ha feljött az élesztő, adjuk hozzá a maradék tejet, a sót, a tojást és dolgozzuk össze sima tésztává. Fél óráig tartsuk meleg helyen, hogy megkeljen. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra (ne túl vékonyra). Kerek kivágó eszközzel szaggassunk belőle 7-8 cm átmérőjű tészta köröket. Ezeknek a közepére helyezzük a gyümölcsöket, és gondosan zárjuk be őket a gombócokba. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak lyukasak, mert akkor főzés közben kijön a gyümölcs belőlük.
www.zelpage.cz
A gombócokat forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére. Egynél ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a tészta. Érdemes nagy edényben főzni a gombócokat, hogy legyen helyük úszkálni főzés közben. Ha megfőtt, szűrőkanállal szedjük ki a vízből és tegyük egy nagy tálba. Kisebb adagokban díszítsük, szórjuk meg porcukorral és locsoljuk meg olvasztott vajjal. Cseh specialitásként reszelhetünk a tetejére kemény túrót, majd ezt öntsük le az olvasztott vajjal. Tálalhatjuk még gyümölcs öntetekkel, esetleg vanília mártással, amit megszórunk mákkal. Rengeteg variációt kipróbálhatunk. 

Sikeres próbálkozásokat és jó étvágyat kívánunk!

2 megjegyzés:

  1. A receptek közül a Houskový és a Karlovarský knédli receptjét próbáltam ki. Az összes recept alapján vajon kell a zsemle kockákat megpirítani, így én inkább ezzel próbálkoztam. Egyébként a kenyér knédli receptje a főzést leszámítva bevált, ott kipróbáltam vízben főzni is, de a jó recept az, ha 1-1.5 órán át forrásban lévő víz fölött, gőzben főzöd!
    A carlsbadi knédli recept: 2 fej HAGYMA, pirított zsemlekockák(5 zsemléből), 2dl TEJ, 250g liszt, 3 tojás sárgája, 3 trojás felvert fehérje, PETREZSELYEM, sót kell összekeverni, vajjal kikent alufóliába tekerni (rúd alakot formálva), és forrásban lévő enyhén sós vízben mindkét oldalával felfelé 30-30percet főzni.
    A második szerintem finomabb, és kevesebb munkát igényel. Jó főzést!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kelemenm!
    Köszönjük szépen, hogy nyilvánosan megosztottad velünk a tapasztalataidat! Mi is ki fogjuk próbálni a hasznos tanácsokat.
    Finom cseh étkeket és jó főzőcskézést kívánunk!
    Üdvözlettel: Judit és Zsolt (szerkesztők)

    VálaszTörlés