Csehországi Sörfőzdék XI. - Balkán, családi sörfőzde - Uherský Brod

Cikkünk 2013-as megjelenése óta a Balkán Sörfőzde bezárta kapuit, így immáron ez csupán egy kis visszaemlékezés erre a remek sörműhelyre.

Dél-Morvaországban, a szlovák határ közelében fekszik Uherský Brod (más néven Magyarrév – Magyargázló) városa, amely igazán gazdag történelmi múlttal bír. A gyönyörű templomok, a közeli Nivnice faluban született világhíres morva pedagógus, Jan Amos Komenský tiszteletére berendezett Múzeum, a szép főtér, és kastély valamint más pompás műemlékek megtekintése mellett érdemes egy kis időt szánnunk a helyi sörfőzdék felkeresésére, az általuk készített folyékony kenyér megkóstolására is.

A városka napjainkban két sörfőzdével is büszkélkedhet, amelyek közül a nagyobb a város nevét viselő, és regionális viszonylatban gyártó sörgyár (Uherský Brod, más néven Janáček). Most azonban a bátyuska kistestvérét keressük fel, a Balkán nevet viselő sörfőzdét a Na dlouhých 218 helyrajzi szám alatt. A sörfőzdét igen könnyen fellelhetjük, hiszen csak követnünk kell nyugat felé a már említett Komensky Múzeum mellett húzódó középkori városfalat. Ahol a fal véget ér ott áll a városi park szélén a jelenlegi sörfőzde-söröző nagyobbacska épülete. A ház melletti kis mélyedésben egy 80 fős sörkertet alakítottak ki.

A Balkán nem túl feltűnő bejárata
Május elseje van, a városka apraja nagyja a közeli sportpályán a helyi fiatalokból álló hard rock csapat koncertjét hallgatja a korán érkezett melegben. Fogy a kolbász, folyik a sör, számos csapról töltik újra és újra a korsókat. De hiába a helyi esemény vonzása, a közeli Balkán kerthelyisége is tele éhes-szomjas, kikapcsolódásra vágyó emberekkel, főként törzsvendégekkel. Egész családok ülnek az asztalok mellett jóízűen falatozva, ételeiket gyönyörűen habzó seritallal leöblítve. Mi, mint alkalmi, de remélhetőleg nem csupán egyszeri látogatók azonban egyenest az épületbe sietünk, hogy belülről is megismerkedjünk a Balkánnal. A sörfőzdében ugyanis egy 130 férőhelyes étterem működik, külön teremmel. A bejáratnál enyhén szólva sincs valami harsány felirat, csak két Kofolás tábla. Kicsit félszegen lépünk be, de félelemre semmi ok.

Balkán, családi sörfőzde
A hely hangulat visszafogottan kellemes, a pincérek kedvesek, az ételválaszték inkább nemzetközi jellegű, mint csehes. A sör viszont kiváló, egyszerre magán hordozza a lager sörök édeskés alapízét, és a pilzeni típusú sörök finom keserű aromáját. Élő bizonyítéka annak, hogy egy jó sör elkészítéséhez nem feltétlenül kell egy sörfőzdének évszázados múltra visszatekintenie.

Szolid belső
A Balkán ugyanis jóval a cseh rendszerváltást követően, 1998 augusztusában kezdte meg működését, és az elmúlt 15 év során megmaradt a helyi minisörfőzde szintjén (évi 350-400 hl termelés). Az itt készített sör minősége alapján azonban akár országos hírnévre is szert tehetne. Pavel Vrána, a sörfőzőmester – tulajdonos sok-sok évet lehúzott a Janáček sörgyárban, így nem kis tapasztalat, tudás birtokában kezdett hozzá a saját söre megalkotásához.

A gazda csapolja a sörét
A családi sörfőzde szortimentje letisztult, nem túlbonyolított, egyszerű de nagyszerű. Nincs ilyen-olyan ízesítésű (szilvás, almás, banános, tökös, mákos), így-úgy erjesztett valami, mint amivel sajnos többnyire a magyar kézműves sörkészítők próbálkoznak. A sörfőzés a technológiájában a nagyobb sörgyárakéhoz hasonló, semmi instant alkotóelemet nem használnak. Ott tartózkodásunkkor 10-es világos és 12-es világos élesztős sört, pontosabban Havrant (Holló) lehetett kapni, kizárólag csapolt verzióban. A hírek szerint 11-es világos sört is szoktak főzni, sőt évente két alkalommal erősebb, 14-es barna Zlatý Havran, azaz Arany Holló nevet viselő sör remekművet is készítenek. A sörfőzés folyamatát az ideérkező, szerencsés vendégek személyesen is megtekinthetik, illetve előre egyeztetett időpontban csoportokat is szívesen fogadnak. A szűretlen finomságokat csak helyben csapolják, máshol nem lehet megkóstolni, így mindenkit arra biztatunk hogy ugorjon be és ismerkedjen meg a Balkán ízeivel.

1 megjegyzés: