Vyškov, történelem, hagyomány és dinók

Egy számunkra, és remélem olvasóink számára is örvendetes hírrel kezdeném: a „Nem csak Prága” honlapunk híre ugyan lassan, de biztosan terjed. Ez a megállapítás nem csupán Magyarországra igaz, de a honlapunk témaországára, Csehországra is. Az elmúlt hónapok során számos csehországi turisztikai irodával sikerült felvennünk a kapcsolatot, és szép számmal érkeztek hozzánk különféle, szebbnél szebb prospektusok, program ismertetők, térképek és más idegenforgalmi kiadványok. Szinte döbbenetes, hogy mennyi, és hányféle ötletesebbnél ötletesebb turisztikai PR anyaggal rendelkeznek a cseh barátaink. Nagyon értik és tudják, hogy a turizmushoz mennyire szükség van ezekre a „segédletekre”, amelyek segítségével az odalátogató rögtön komfortosabban érzi magát.
Vyškov a XVIII. században

Nos a napokban ismét csöngetett a postás, és ezúttal egy kicsi, alig 22 ezer lakosú, de történelmében gazdag morvaországi városból, Vyškovból kaptunk csomagot. A város neve elsősorban a cseh sör rajongói számára lehet ismerős, hiszen az itt gyártott sört (Vyškovské pivo, azaz Viskovi sör) - hazánkban is sok éven át árusították, igaz csak egy-két megye (Heves, BAZ) területén. Manapság a Pivo nevű sörözőben lehet a sörgyár választékának egy-egy tagját megkóstolni, zömében üveges kiszerelésben és sajnos ölég borsos áron. Jómagam még anno, Egerben ismerkedtem meg először Vyškov sörével és persze rögtön eszembe jutott, hogy az ital szülővárosát is meg kellene látogatni.
Úton Vyškov főtere felé
Erre a vizitre valamiért csak egy jó pár évvel később került sor, pedig Vyškov koránt sincs vajmi elérhetetlen távolságban. Elég csak a Brünnig elrohanni a zötyögős D2-es autósztrádán, majd áttérni a Kroměříž felé vezető D1-re, és alig 30 km-rel később már meg is érkezünk Vyškovba. A város a Drahanská Vrchovina nevet viselő alacsony hegység lábánál fekszik. A hegyvidék részeként, a várostól északra terül el a korábbi cikkünkben már említett (Csehország „lakatlan” területei I. ) Březina-i katonai gyakorló terület.

A főtér felé vezető boltíves sikátor
A Haná folyó mellett fekvő település első írásos említése 1141-ből, Olomouc püspökétől származik, és a város fontos szerepet töltött be már a kora középkorban is. Vyškov a Brno és Olomouc illetve Kroměříž közti kereskedelmi útvonal egy kiemelten fontos megállóhelyének számított. Ez a kereskedelmi központ szerepe egyszerre tette gazdaggá és fejletté, ugyanakkor a rablók, haramiák, háborúskodó felek kiváló célpontjává is. 1423-ban a huszita hadak vették be a várost, majd alig fél évszázaddal később Podjebrád György (Jiři z Kunštátu a Poděbrad ) csapatai égették fel a települést, miközben korábbi vejével, Hunyadi Mátyással hadakozott. Vyškovnak a harminc éves háború során sem kegyelmeztek, két alkalommal is elfoglalták és kifosztották a svéd seregek. Vyškov azonban újra és újra feléledt olyannyira, hogy a XVII. század végén a legfényesebb időszakát élő várost Morva Versailles-ként is emlegették. A szép időknek azonban 1753-ban vége szakadt. Ebben az évben hatalmas tűzvész pusztította végig a várost, és hosszú évtizedeknek kellett eltelnie, hogy Vyškov elkezdjen magához térni. A tüzet a legenda szerint egy lány okozta, aki így kívánt munkát szerezni ács mesterséget űző szerelmének. Mint tudjuk a szerelem lángol, de azért a városnak igazán nem kellett volna.

Zsinagóga, városháza, templom
A napóleoni háborúk során a város újból fontos szerephez jutott. 1805. december 1-jén, a híres austerlitzi (ma Slavkov u Brna) csata előestéjén a város kastélyában találkozott az orosz csapatokat vezető I. Sándor cár és az osztrák hadak fővezére I. Ferenc császár. Másnap a három császár csatájában a haderők megmérkőztek egymással, és az ütközet mint tudjuk, az osztrák-orosz szövetséges csapatok teljes vereségével végződött.

Pestis oszlop a főtéren
1917-ben egy újabb tűzvész romba döntötte a főtér összes épületét. De mindezen csapások ellenére - amelyekhez még a második világháború alatti bombázások is csatlakoztak – a városka mégis megőrizte ősi karakterének egy-egy jegyét. A település legimpozánsabb része a jellegzetes háromszög alakú főtér, amelyet ural az eredetileg 1569-ben épült, 57 méter magas tornyú Városháza épülete. A tér közepén áll az 1730-ben épített impozáns barokk kút, valamint az 1718-as pestis oszlop. Pár lépésre az oszloptól a térburkolatra helyezett tábla jelzi, hogy a városkán halad keresztül a 17-ik hosszúsági kör. A Masaryk nevet viselő téren áll, igen nagy meglepetésre az egykori zsinagóga épülete is. Zsinagóga a főtéren, ez mondani se kell igazi kuriózumnak számított nem csupán Csehországban, hanem egész Monarchia szerte.

Haná népviseletű hölgy (forrás: dnes.cz)
A város további fő látványosságai közé tartozik az eredetileg a XV. század második feléből származó, de a tűzvészek után barokk stílusban helyreállított Mária Mennybemenetele Templom. További nevezetes épület a Regionális Múzeumnak helyet adó kastély, a szépen kialakított kastélykerttel, a Szent Anna Kápolna, illetve a koncerteknek is helyet adó XVII. századi Szűz Mária Temetőkápolna. A város több pontján, így a Pivovarská (Sőrfőzde) utcában is láthatóak a XV. századi városfalak, erődítmények maradványai.
Vyškov nem csupán a történelmi eseményeit őrzi meg emlékezetében, de az évszázados népi hagyományait is. A városban évente számos folklór rendezvényre kerül sor, ahol az idelátogató turista megismerkedhet a haná népcsoport népviseletével, zenéjével, táncaival. A városban számtalan rendezvény kerül megrendezésre, melyek közül kiemelnénk a szeptemberi fesztivált, amely a középkori hangulatot idézi fel, vásárosokkal, harci bemutatókkal, utcazenészekkel, stb.
Dino Park
Vyškov azonban nem csupán a történelem, szép épületek és a kultúra rajongóinak nyújt élvezeteket. A városka határában nyitották meg a neves Dinoszaurusz Parkot, amely hamar a gyermekek és gyermekien kíváncsi felnőttek kedvenc látványossága lett. Nem csoda, hiszen kevés helyen lehet alkalmunk életnagyságú őshüllők között sétálni. Ugyancsak minden korosztály számára élményt nyújt a helyi állatkert, ahol 2011 óta az állatok mellett egy jellegzetes Haná farmmal, a különféle paraszti használati eszközökkel, földművelő eszközökkel is megismerkedhetünk. A már említett Regionális Múzeumban elsősorban a népművészeti kiállítás és a jellegzetes fajansz kerámia tárlat megtekintésére biztatjuk a látogatókat. Ha pedig elegünk van az izzasztó melegből akkor irány az Aquapark, ahol mondani se kell miféle élvezetekben részesülhetünk.

Repülő múzeum (forrás: wings.hu)
A légi járművek, és katonai eszközök szerelmeseinek is nagy élményt tartogat a városka. Itt található ugyanis Csehország második legnagyobb repülőgép múzeuma, amelyet a helyi Repüléstörténeti Egyesület tagjai tartanak fenn. Aki különféle - zömmel az egykori Csehszlovák Légierő, szovjet-orosz gyártmányú - vadászgépeket, illetve harci helikoptereket szeretné testközelből megvizsgálni annak ez a hely maga a paradicsom. Ahogyan azt a cikkünk elején említettük, a városka nevezetességei közé tartozik az itt gyártott sör is, de a sörgyárismertetésétől most eltekintenénk.

Végezetül bátran biztatunk mindenkit arra, hogy morvaországi túrája során álljon meg itt, Vyškov városában, és bátran töltsön el pár pihentető napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése