2013. április 2., kedd

Húsvéti Mazanec - Velikonoční mazanec

Előző cikkünkben a Húsvéti népszokásokkal foglalkoztunk, így utólag pedig rápillantunk a csehországi Húsvéti asztalra, és azon belül is a süteményes tálak tartalmára. A képzeletben itt látható finomságok közül ezúttal a Mazanec „kenyérrel” ismertetjük meg olvasóinkat, azzal a süteménnyel amelyet a Húsvétra készülődve magunk is elkészítettük, elvégre ne csak prédikáljuk a bort, de fogyasszuk is azt!

A Mazanec süti nálunk kevéssé ismert, de sütésének Csehországban azonban nagy hagyománya van, és igen elterjedt egész ország szerte. A Mazanec kicsit kenyér, kicsit kalács típusú édesség, amelynek nagyon sokféle receptváltozata létezik. Kívülről szép barnára sült ropogós héjjal, belül viszont puha és illatos. Nekünk sikerült a legegyszerűbb receptet megtalálnunk, ami ráadásul nagyon finomnak is bizonyult. A sütemény ünnepiességét azzal is növelik, hogy közvetlenül a sütés előtt egy keresztet metszenek bele, ezzel is jelképezve a húsvéti ünnep szentségét.
Az egyéb receptváltozatok között találtunk olyan is, amelynek a tésztájába vajat, tejszínt tesznek, a mazsolát rumban áztatják és mellette vaníliás cukorral, szerecsendióval fokozzák tovább az ízét.
Mazanec kóstolgatás közben
Mivel életünkben először készítettük, így akad még finomítani való rajta, például kicsit lehetett volna lágyabb is a tészta, de mindezektől függetlenül a prototípus is nagyon szuperül sikerült. Habár semmilyen aromás hozzávalót vagy illatanyagot nem tettünk bele, mégis fantasztikus lett az illata. A kész sütit fogyaszthatjuk magában, vajjal, lekvárral, mogyorókrémmel, kávé vagy tea kíséretében is.


És most figyelem! Következzék maga a recept, és az elkészítés módja!

A húsvéti Mazanec hozzávalói:
  • 1 kg liszt
  • 160 g porcukor
  • 2 egész tojás
  • 100 g olaj
  • 50 g élesztő
  • csipet só
  • 350 ml tej
  • mazsola, mandula, szárított gyümölcs ízlés szerint
  • 1 felvert tojás a cipók megkenéséhez

Elkészítés:

Bő 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, és tegyük az egészet meleg helyre. Várjuk meg, amíg feljön az élesztő, ezt nevezzük felfuttatásnak. Közben szitáljuk át a lisztet. Egy másik nagyobb méretű tálban keverjük ki a 2 egész tojást a 160 g porcukorral. Amikor jó habos már az állaga, folyamatos keverés közben elkezdhetjük hozzáadni a tejet és az olajat is. Ehhez a homogén és viszonylag folyékony keverékhez adjuk hozzá a sót, és lassan elkezdhetjük adagolni bele a lisztet is folyamatos keverés mellett. Közben a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk a tésztához. Egyre nehezebb lesz a keverés a tészta sűrűsége miatt. Ha nagyon kemény lenne a tésztánk, adhatunk hozzá még egy kis tejet és olajat is, és átválthatunk a kézi dagasztásra, ha a fakanál már nehezen bírná el a tészta súlyát. Ha elkészült a tésztánk, akkor meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Kevergetünk
Még mindig kevergetünk
A kelesztés közben előkészíthetjük a mazsolát, a szárított gyümölcsöket és mandulát, amiket a tésztába teszünk. A mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöt beáztathatjuk egy kis teába, a hámozott mandulát pedig kisebb darabokra vágjuk. A megkelt tésztát két részre osztjuk, ezekből lesznek a cipóink.
Finomságot teszünk a tésztába
A két cipó
A magok beviteléhez a tésztákat kézzel kicsit megnyújtjuk, és ráterítjük a belevalókat. Így nem törnek össze a tésztagyúrás közben. A feltekert tésztából cipókat formázunk. A cipók közepébe kb. 2 centiméter mélyen keresztet vágunk. Ekkor szépen kinyílik a tésztánk.
Keresztes süti
Meleg helyen letakarva még 15 percig állni hagyjuk, majd a felvert tojással megkenjük. Ettől kapják majd a gyönyörű aranybarna színüket. Ezt követően feldíszítjük a mazaneceket az egész vagy szeletelt mandula szemekkel. Ezek a sütéskor mennyei pirított ízt kapnak.

A cipókat zsírral vagy margarinnal kikent sütőlapra vagy tűzálló edénybe tesszük, és előmelegített sütőben, 170 C fokon kb. ¾ órán keresztül sütjük. 20 perc sütési idő letelte után ellenőrizhetjük, hogy nem túl magas-e a sütési hőfokunk. Ha nagyon pirulna a cipók teteje, akkor sütőpapírral letakarhatjuk őket. Tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve rácsokra helyezzük, hogy el tudjon párologni belőlük a felesleges nedvesség nehogy eláztassa a süteményeinket.
Kész a Mazanec!!
Jó sütést és annál is jobb étvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése