Bohemia „követei” Magyarországon III. - Jaromír söröző

Sorozatunk következő tagjaként ismét egy budapesti sörözőbe látogatunk el. Ez van, nem tagadhatjuk: Csehország és a cseh sörök csodálata egymástól csaknem elválaszthatatlan. A Teréz körúttal párhuzamos második utcában (Csengery u.) bukkanhatunk a Jaromír '68 nevezetű rendkívül hangulatos pincehelyiségre, ahol a finom sörök mellett számos más Csehország vonatkozású érdekesség is várja a betérő vendéget. Kiss Bakos Zoltán, a söröző üzemeltetője és társtulajdonosa a napokban tért vissza a Csehországban évente megrendezésre kerülő egyik sörminősítő versenyről, a Tábor városában megtartott pivní pečeť-ről. Élményeiről, a Jaromír sörpince múltjáról, jelenéről, terveiről beszélgetünk:




Meséljen, milyen volt Csehországban?

Hatalmas élményekkel teli pár napot töltöttünk Csehországban. A fő program a sörminősítő rendezvény meglátogatása volt, ahol több mint 30 cseh sörfőzde 500 termékét lehetett megízlelni. Rendkívül jó érzés volt látni, hogy sok-sok ember, a nálunk manapság alig létező középosztály tagjai, a 80-as évekre jellemző vonzóan kellemes hangulatban fogyasztják a többnyire kiváló söröket. Lehetetlen feladat lett volna valamennyi sört megkóstolni de azért számos újdonságot megízlelhettünk persze akadt olyan is közöttük ami nem tartozik az én ízlésvilágomba. De Csehországban járva nem csak a sörversenyre szakítottunk időt, hanem Tábor megtekintése mellett ellátogattunk České Budějovicébe és Třeboň ba is. Jómagam elsősorban vendéglátós szemmel néztem körbe és azt tapasztaltam, hogy volna mit tanulni a csehektől. Ebbe beletartozik a kiszolgálás minősége, az árak színvonala és magához a munkához való hozzáállás. 
Sörpince a Csengery utcában
Összességében azt volt az érzésem, hogy egy céljuk van: a vendég érezze jól magát. Csehország maga pedig egy igazán élhető ország, és én úgy láttam a cseh emberek képesek is megélni az életüket.

Mikor nyitott a mai Jaromír?

2012 tavaszán kaptuk a felkérést arra, hogy kezdjünk valamit ezzel az évek alatt igazi lélekvesztővé avanzsálódott egykori borozó helyiséggel. A tulajdonos társam találta ki, hogy nyissunk egy cseh sörözőt és főként az ő elképzelései alapján alakítottuk át a pincehelyiség berendezéseit. A falakra a mindenki számára ismerős Menzel filmekből vett faliképek kerültek. Összességében igyekeztünk valami csehes kocsma érzést megteremteni, ami a vendégek visszajelzései alapján sikeresnek mondható.
Sör forrás
A Jaromír az átalakítást követően 2012. április 13-án, pénteken nyitott meg. Kezdetben a szintén minőséget jelentő Staropramen söröket csapoltuk, de az idők során szerettünk volna valami újat kipróbálni és így találtunk a Konrad sörre. Az elmúlt csaknem egy év során a kezdeti nehézségeket követően egyre népszerűbbé váltunk és nagy örömünkre ma már igen sok visszajáró, vagy törzsvendéget szolgálunk ki. Úgy tűnik ez hely ad nekik valamit. És nekünk pontosan ez a legfontosabb, mert elsődleges célunk, hogy 20 év múlva is szívesen térjenek be hozzánk a vendégeink és érezzék itt jól magukat, legyen hova „hazajönniük”.
Csodás rézcsapok
Mi áll a söröző névválasztásának hátterében, ki az a Jaromír?

A névválasztás a saját sport múltamból és a mai napig tartó sport iránti lelkesedésemből adódott. A ma is aktív cseh sportolók közül kétség kívül az egyik legnagyobb karriert Jaromír Jágr a kétszeres Stanley-kupa győztes, olimpiai és világbajnok jégkorongozó futotta be. Az ő keresztneve és a csehek számára történelmi fontosságú 1968-as dátum kombinációja adja a söröző nevét. Így lett Jaromír 68 Cseh Sörpince / Söröző. (a 68-as évszám mellesleg a jelen blog írójának is igen kedves, mivel akkor született – szerk.)

A sör mellett milyen egyéb csehes élvezetekben részesülhetnek itt a vendégeik?



Tavaly decemberben a Küklopsz Művészeti és Filmes Egyesület tagjainak szereplésével két telt házas felolvasóestet tartottunk Hrabal, Čapek, Hašek és más híres cseh írók műveiből. Reméljük, hogy még további hasonló irodalmi találkozókat tudunk szervezni. A jövőben a kulturált sörözés mellett számos más program is várja a vendégeket. Tervezzük egy rendszeres filmklub beindítását, amely keretében cseh klasszikusok, illetve más kelet-közép európai neves filmek kerülnek vetítésre. Elképzeléseink szerint tematikus estek során egy-egy cseh tájegység kulturális és gasztronómiai értékeit - élvezeteit mutatjuk be. Mindezek mellett különféle sportközvetítéseket lehet nézni a kellemes sörözés mellett.

És végezetül egy kulcskérdés! Milyen söröket fogyaszthatnak a vendégek?


Jelenlegi sörkínálatunk alapját a liberec-vratislavicei Konrád sörök jelentik (11-es világos, ESO-félbarna, és 11-es barna), de az ún. vendég sörcsapjainkon más cseh sörgyárak (pl. nymburki barna) termékeit is csapoljuk. Üveges sörök tekintetében pedig még sokkal tágabb a választék, a třeboň-i Bohemia Regenttől, a Žatec sörein át akár a Nová Paka-i „pivo”-ig. Itt mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A vendégek a sörök mellett Jelínek párlatokat, és más finom italokat is fogyaszthatnak. Az éhségüket pedig igazi csehes, saját magunk által, egyedi recept (!) alapján készített sörkorcsolyákkal (pl. hermelín, cseh kolbászkák stb.) űzhetik el, akár vegyes kóstoló tál verzióban is.



Ez a mostani helyzet, de a jövőben mind a sörök, mind a sörkorcsolyák terén további számos újdonsággal, meglepetéssel, kulináris élvezetekkel szolgálunk! Érdemes hozzánk rendszeresen betérni! Nyaranta pedig az Ajtóssy-Stefánia sarkán lévő ELTE kollégiumi kerthelyiségünkbe is várjuk a látogatóinkat bicajjal vagy gyalog, kutyával vagy babakocsival, egyedül, barátokkal vagy éppen családostól. A lényeg hogy érezze magát jól nálunk, velünk!

Utószó: Az idő múlik, a sörválaszték változik. Ma (2013 őszén) már a Jaromírban nem a Konrad, hanem számos más hasonlóan kiváló (Bohemia Regent, Krakonoš, Svijany stb.) cseh regionális sörgyárak választéka várja az idelátogatókat. És a híre szerint hamarosan a strakonicei Dudák prémium sörei is csapra kerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése