Idézet és pár kép II. - Bezděz vára / Miloš Urban

Következő idézetünket Miloš Urban -tól, a fiatalabb cseh írógenerációhoz tartozó szerző Héttemplom című regényéből vettük. A regény elsősorban Prága Újváros kerületében játszódik, de ez a rövid regény részlet a Prágától északra, mintegy 80 kilométer távolságra található Bezděz várához kalauzol el minket:
(Forrás: nase-pamatky)

Olga visszavedlett idegenvezetővé, és mesélni kezdte, milyen különös módon írta be magát a torony tetején felállított gúla a vár újkori történetébe. 1824-ben fogtak hozzá a felállításához, de a munkát baleset szakította félbe: a kőművesek alatt beomlott a boltozat, és isteni szerencse volt, hogy senki sem sérült meg súlyosabban. Ám a kőművesek ott rekedtek a torony tetején, a világtól elvágva, a keskeny párkányzaton kucorogtak egészen másnapig, amikor a megmentésükre indult falusiak felértek a várhoz, sebtiben összeeszkábált lajtorjáikkal.
Egy évre rá majdnem újabb szerencsétlenség történt: szép időben, jó látási viszonyok mellett próbálta bemérni a torony tetejéről egy mérnök a providíni köveket, amikor a derült égből hirtelen villám csapott a háromszögelési gúlába. A gúla ledőlt a toronyról, a gúlával dolgozó férfi pedig néhány órára elvesztette az eszméletét. Amikor aztán a szerencsétlen mérnök mindezt elmesélte a kulcsárnak, tőle kellett megtudakolnia, hogy hívják, mert elfelejtette a saját nevét...

Végül Olga azzal a megjegyzéssel egészítette ki előadását, hogy „ezt a történetet arról, miképpen szegült szembe Bezděz a kétes haladással, utoljára a háború előtt mesélték a vár látogatóinak”...”

Miloš Urban: Héttemplom, Ulpius Ház, 2004. (Fordította V. Detre Zsuzsa)

Forrás: Vaclav Jodas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése