A Žinkovy várkastély

Žinkovyba érkezésünket jelentős várakozás előzte meg. Nem szokásunk, hogy alaposan felkészüljünk a meglátogatandó helyekre, és nem szeretünk fotókat vadászni előzetesen, inkább hagyjuk, hogy ott kerítsen hatalmába a látvány. Ebben az esetben véletlenül mégis ez történt, és a titokzatos fotó kellőképp felborzolta a kedélyeinket. A valóság pedig nem okozott csalódást, de lássuk miről is van szó.

Žinkovy
község és a hozzá tartozó, megnézésre igazán érdemes kastély Pilzen déli járásában, a névadó nagyvárostól mindössze 40 km-re, Nepomuktól pedig alig 8 km-re található.
Itt vár minket a kastély a Hattyú-tó partján

Kastélyának és falvának névadója Žiznek szláv herceg lehetett, akinek erődje állt a mai palota helyén még a IX. században. Az egykori erődnél 1176-ban épült egy vízzel körülvett kastély, amelynek első ismert tulajdonosai Klenová urai voltak, akik hosszú időn keresztül birtokolták a birtokot. 
Világos tornyok
A kastélyt az 1559. évi nagy Žinkovy-i tűzvésztől az őt körülölelő halastó és a felvont híd védte meg. 1624 és 1642 között a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az épület három szárnyúvá és barokk stílusúvá vált, amelyet későbbi tulajdonosai többször is átépítettek és amikor már kissé lelakottá vált helyreállítottak. 
A setét torony...
1679-ben, 1897-ben, és 1916-ban került sor ezekre a neo-gótikus, és neo-reneszánsz stílusú átépítésekre, amelyeknek köszönhetően a Žinkovy kastély egyszerre palota, és vár képét is nyújtja. Az 1897-es átépítést akkori gazdája Karl Wessely tudós álmodta meg, és kora híres építész cégével, a Magyarországon is dolgozó (pl. Vígszinház) Helmer és Fellnerrel építtette át.
A kastélynak a történelem során még számos híres tulajdonosa volt. A nemesi családok között felsorolhatjuk a Lobkowitz, Wrtba, Drslawic családokat, a Wisniewski lengyel arisztokrata családot vagy éppen Jan Harrach-ot. Tulajdonosa volt még a Staufenberg család, Phillip Schenk gróf és unokája Klaus is, aki nem kevesebbről vált híressé, minthogy ő az az ember, aki központi szerepet játszott a Hitler ellen elkövetett merényletben.

A XX. század elején a Škoda gyár alapítója leszármazottjának tulajdonába került a kastély. A második világháborút követően államosították, és a korabeli ideológia szavait használva a „burzsoázia markaiból a munkásosztály kezébe került”. Az ezt követő évtizedekben mint „élmunkás” üdülő funkcionált, de a fenntartására sok pénzt nem fordítottak.
Reméljük, nem untatjuk még nagyon az olvasókat a történettel, de az új fejezet 2000-ben kezdődött, amikor a kastély újból magán tulajdonba került. Az interneten még most is megtalálható az az ingatlanközvetítői hirdetés, amelyben öt évvel később megvételre kínálják a komplexumot, potom 9,3 millió (!) dollárért azaz 2 milliárd forintért

Az enyhén szólva nem csekély vételárban benne foglaltatott a három kastélyszárnyban, három szinten elhelyezkedő több mint 90 helyiség mellett a palotát körülvevő 140 000 m2-nyi többnyire erdős, parkos terület, a 62 hektáros tó (Hattyú tó), saját kápolna, új apartman házak, faházak, és még sorolhatnánk! Sajnos nem tudjuk, hogy a végén elkelt-e a kastély, vagy maradt a korábbi tulajdonosa birtokában, de ottjártunkkor jelentős felújítási munkálatok zajlottak. Mindez azonban nem akadályozta meg, hogy gyönyörködjünk a kastélyban.
Sgraffito s erkély
Virtuális sétánkból nem hagyhatjuk ki a kastélyt gazdagon díszítő elemeket sem, amelyek még itthon felkeltették az érdeklődésünket. A legutóbb 1964-ben renovált, jelenleg nagyon rossz állapotban levő, de gyönyörű sgraffito-k és faldíszek remélhetőleg ugyanúgy átesnek a felújításon, és továbbra is csodálhatják az odalátogatók.
Mesterek kézjegye 1964-ből
A kastélyhoz hozzátartozik a fentebb már említett Hattyú-tó, a Rybník Labuť, amelyben a sporthorgászat engedélyezett. Elsősorban pontyot, de compót, csukát, süllőt, harcsát, és amurt is foghat a lelkes ás kitartó horgász. De horgászat ide vagy oda, aki nem hódol ennek a nyugtató sportnak, annak is van bőven miben gyönyörködni, és a tó még szebbé teszi a kastélyt és a hozzá tartozó épületeket. A fáradt turistát pedig finom falatokkal várja a kastély étterem, és bisztró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése