Koffeinfüggők, figyelem!

Legutóbbi gasztronómiai bejegyzésünkben (lásd Eszem-iszom) ígéretet tettünk arra, hogy hamarosan a csehországi “kávé helyzetről” szerzett tapasztalatainkat osztjuk meg az olvasókkal. No, kezdjük is. A kávé imádóknak sajnos nincsenek túl jó híreink! Csehországban igazi kihívást jelent megfelelő minőségű kávét találni a vendéglátóhelyeken.
Turecká...
A Magyarországon kapható olaszos típusú kávékról, és a változatos elkészítési módjairól pár évvel ezelőttig, mintha nem is hallottak volna a cseh vidéken. No persze sokféle kávészerű valamiből lehet választani, de mindezek igen távol állnak a valódi kávé fogalmától.

Ha szeretnénk felsorolni a vendéglátóhelyeken kapható kávé típusokat, első helyen kell megemlítenünk a leggyakrabban árusított Török kávét (Turecká kává), amely nagyon elterjedt Csehországban. Akár ki szabad ezt mondanunk, akár nem, akkor is kimondjuk: szinte ihatatlan. :) A szinte is csak azért igaz, mert a szerencsétlen kávéért remegő, koffeinfüggő utazónak sokszor, jobb híján be kell érnie vele. Ezt az egyszerűen leforrázott, az ég tudja milyen márkájú darált kávét, jó nagy adagban adják. Amíg a sötét folyadék próbálkozik az ivásra alkalmas hőfokra való hűléssel, addig gyönyörködhetünk a csésze alján vastagon ülő zacc látványában, és imádkozhatunk azért, hogy legyen erőnk egy pár kortyot elfogyasztani belőle. De végül is csupán edzés kérdése és megszerethető…már akinek (nekünk egész jól sikerült).

A második helyen az Instant kávé (Instantní káva) áll, amely szinte minden vendéglátóhelyen kapható, de, hogy milyen fajta „jó” kávéból is készül azt szinte lehetetlen kideríteni. Ízlés kérdése, próbálkozhatunk vele. A harmadik fajta nedű az Espresso kávé (Espresso), amelynél ne az itthoni kis adagra gondoljunk. Nagyon nagy mennyiségben adják hosszú kávéként, és általában szintén nem túl finom alapanyagból készítik.

Vídeňská káva
Ígéretes nevű a Bécsi kávé (Vídeňská káva), melyet magas pohárban szolgálnak fel, és a főzött kávéra bőven kerül tejszínhab. Finomsága persze a kávé minőségén múlik. El kellett telnie néhány évnek ahhoz, hogy Vimperkbe tévedve, egy csodálatos kis cukrászdában bécsi kávét merjünk kérni. Felbátorított minket a forró csokoládéjuk mennyei volta, így azt gondoltuk, hogy itt a kávé sem lehet rossz. Nem is kellett csalódnunk. Szinte könnyfakasztó élmény volt végre egy igazán finom kávét fogyasztani. Élményeinket tovább fokozta az, hogy amikor fizetésre került sor, a bennünket végig nagyon figyelő, körülöttünk jövő-menő idős tulajdonos magyarul kérte tőlünk a számla ellenértékét. A magyar szón felbuzdulva, így még egy órát ott töltöttünk nála, hallgatva ahogy nagyon szép magyarsággal elmesélte nem éppen eseménytelen élete főbb momentumait. Azóta minden évben igyekszünk eljutni Vimperkbe egy “jó kávéra”, és magyar szóra.
Alžírská káva
De térjünk vissza a kávé témájára! Ha valami igazán édesre vágynak, akkor ajánljuk az Algír kávét (Alžírská káva) a pohár alján egy kis tojáslikőrrel, rajta a kávéval és felül tejszínhabbal. Mindezeken kívül természetesen megtalálhatjuk a Caffe Latte-t, azaz a Tejes kávét, a Capuccino-t Clasic és Čokoládové, azaz klasszikus és csokoládés változatban is. Az utóbbi években azonban már a csehek is rájöttek hogy milyen is lehet az igazi kávé, így kellemes meglepetésként egyre több helyen lehetett Espresso Piccolo, azaz a rövid espresso-t inni!

Összességében leszögezhetjük: szerencsére a csehországi “kávéhelyzet” fokozatosan javuló tendenciát mutat, amit mi mint kávéimádók csak üdvözölni tudunk, habár ezáltal néhány kalanddal szegényebbek is lehetünk.

De ha már az italokról írunk, a kávén kívül említsünk meg még mást is. A meleg italok (Teplé nápoje) között találhatjuk a már emlegetett Forró csokoládét és annak tejszínes változatát (Horká čokoláda és Horká čokoláda se šlehačkou). Nos a cseh vidéket járva a forró csokoládék terén igazán csodás alkotásokra lehet bukkanni! Ki ne hagyja senki!

A teák (Čaj) is népszerű italok Csehországban. Igen széles választékban találhatóak gyümölcs teák (ovocný čaj), gyógynövény teák (bylinkový čaj), zöld teák ( zelený čaj) és természetesen fekete teák is (černý čaj). 

Two tea for two

Végezetül beszéljünk egy nem meleg, hanem igazán hűs cseh (szlovák) alkotásról az alkohol-, de nem élvezetmentes, szintén tradicionális Kofola (tradičného československého nápoja) italról, amelynek szeretete ugyanúgy megosztja a magyar embereket, ahogyan maga a cseh konya is. Van aki az első korty után borzadva hagyja ott a maradékot, más pedig egy életre a „rabja” lesz. Ez az igazán karakteres ízű üdítőital nagyon jó szomjoltó. Összesen 14 féle gyógynövényt és gyümölcsleveket tartalmaz.
Szerelem vagy utálat, nincs középút...
Ez a sokféle jobbára természetes összetevő adja jellegzetes ízét, ami első kóstolásra igencsak meglepő lehet. A hagyományos üdítőkhöz képest egészségesebbnek mondható, mivel egyharmaddal kevesebb cukrot, fele annyi koffeint tartalmaz, mint a „kólafélék”, és más kólákkal ellentétben nem tartalmaz foszforsavat. Reklámnak hangzik, de mi gyakran emlegetjük: “Nincs is jobb, mint meleg napokon biciklizés közben megállni egy Hostinecnél, és meginni egy korsó csapolt Kofolát”. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek!

1 megjegyzés: